«Θεωρώ καθήκον μου και το νόημα της ζωής μου να κάνω ό,τι μπορώ για τη Ρωσία, για το παρόν και για το μέλλον της », δήλωσε αφού ορκίσθηκε πάνω στο Σύνταγμα.
Ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο με 76,7% των ψήφων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφότου ανέλαβε την εξουσία, βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 2000 ως αρχηγός του κράτους ή της κυβέρνησης. Οι αρχές είχαν απαγορεύσει στον κυριότερο αντίπαλό του, τον Αλεξέι Ναβάλνι, να συμμετάσχει στις εκλογές του Μαρτίου και το Σάββατο ο Ναβάλνι και εκατοντάδες υποστηρικτές του τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία ενώ διαδήλωναν κατά της νέας θητείας του Πούτιν με το σύνθημα: «Ο Πούτιν δεν είναι ο τσάρος μας».
«Θεωρώ καθήκον μου και το νόημα της ζωής μου να κάνω ό,τι μπορώ για τη Ρωσία, για το παρόν και για το μέλλον της », δήλωσε αφού ορκίσθηκε. Ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο με 76,7% των ψήφων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφότου ανέλαβε την εξουσία, βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 2000 ως αρχηγός του κράτους ή της κυβέρνησης.
Οι αρχές είχαν απαγορεύσει στον κυριότερο αντίπαλό του, τον Αλεξέι Ναβάλνι, να συμμετάσχει στις εκλογές του Μαρτίου και το Σάββατο ο Ναβάλνι και εκατοντάδες υποστηρικτές του τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία ενώ διαδήλωναν κατά της νέας θητείας του Πούτιν με το σύνθημα: «Ο Πούτιν δεν είναι ο τσάρος μας».
«Έχω συνείδηση της κολοσσιαίας ευθύνης μου απέναντι στον καθέναν από εσάς, απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την τελετή της ορκωμοσίας. «Θα κάνω τα πάντα για να αυξήσω την ισχύ, την ευημερία και τη δόξα της Ρωσίας», διαβεβαίωσε. «Όλη η ομορφιά μας και όλη η δύναμή μας βρίσκεται στην πολιτιστική αυθεντικότητα και στην ενότητά μας», πρόσθεσε.
Δείτε τα βίντεο από την ορκωμοσία του Πούτιν
Μενβέντεφ και πάλι για πρωθυπουργός
Ο Πούτιν πρότεινε για ακόμη μία φορά τον Μενβέντεφ για να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ρωσίας.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2012, παραιτήθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση, σύμφωνα με τη διαδικασία. Η υποψηφιότητα του Μεντβέντεφ πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την Κρατική Δούμα, ή την κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου.
Πήγε με τη νέα του λιμουζίνα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άλλαξε τη λιμουζίνα που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά του προτιμώντας ένα νέο ρωσικό μοντέλο και εγκαταλείποντας τα εισαγόμενα οχήματα που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος, μετέδωσε σήμερα η ρωσική κρατική τηλεόραση.
Η νέα ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σήμερα κατά τη μεταφορά του Πούτιν από το γραφείο του έως το Κρεμλίνο όπου ορκίστηκε για μια τέταρτη θητεία πρόεδρος της Ρωσίας.
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το νέο αυτό όχημα, όμως δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τις ρωσικές λιμουζίνες ZIL οι οποίες μετέφεραν επί δεκαετίες τα στελέχη της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα προϊόντα και την τεχνολογία, μια τάση που ενισχύθηκε μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση εναντίον της Μόσχας (δείτε εδώ περισσότερα).
Σοβαρές διαδηλώσεις πριν από την ορκωμοσία! Χιλιάδες συλλήψεις
Της τελετής ορκωμοσίας του Πούτιν προηγήθηκαν διαδηλώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου, οι οποίες διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα το Σάββατο έπειτα από έκκληση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τις συγκεντρώσεις αυτές, που δεν είχαν την έγκριση των αρχών, συχνά κάνοντας χρήση βίας, ενώ προχώρησαν στη σύλληψη περισσότερων από 1.500 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο Ναβάλνι, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα.
Κατά την προηγούμενη τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν, στις 6 Μαΐου 2012, μια αντικυβερνητική διαδήλωσε στην πλατεία Μπολοτνάια στη Μόσχα είχε καταλήξει σε συγκρούσεις με την αστυνομία, με πολλούς συλληφθέντες να καταδικάζονται αργότερα σε ποινές φυλάκισης.
Μετά την ορκωμοσία του σήμερα στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θα παραμείνει στην προεδρία της Ρωσίας ως το 2024, οπότε θα είναι 71 ετών.
Όταν είχε ερωτηθεί αν προτίθεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα μετά το 2024, ο Ρώσος πρόεδρος είχε απαντήσει: «Θα κάνετε πλάκα! Τι να κάνω; Να μείνω εδώ ως τα 100; Όχι».
Εξάλλου για να θέσει ξανά υποψηφιότητα ο Πούτιν θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε κάποιον θα διεκδικεί περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να εκμεταλλευθεί τα επόμενα έξι χρόνια για να προετοιμάσει τη διαδοχή του. Όμως προς το παρόν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το ποιον σκέφτεται.
Δείτε όλα όσα συνέβησαν στην ορκωμοσία σε φωτογραφίες