Ελλάδα

Στο ΕΣΥ το Νοσοκομείο Κρατουμένων και το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 16 ολόκληροι μήνες χρειάστηκε να περάσουν από τη μέρα που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τα σχέδια Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) μέχρι την αποστολή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.

Η ανακοίνωση για την δημόσια διαβούλευση των δύο προεδρικών διαταγμάτων είχε πραγματοποιηθεί από τον κ. Κοντονή στις 8 Δεκεμβρίου 2016.

Συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία τα δυο σχέδια Προεδρικού Διατάγματος για την επίμαχη ένταξη των δύο αυτών μονάδων στο ΕΣΥ και την μετονομασία τους, αφενός σε «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» και αφετέρου σε «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού». Η ισχύς τους θα αρχίσει 2 μήνες μετά την ημέρα δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με το πρώτο σχεδίο Π.Δ. η «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική /τομέας ψυχικής υγείας) και αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες θεραπευτικές υπηρεσίες του. Ειδικότερα, το νοσοκομείο «Αττικόν» αναλαμβάνει πλήρως το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο της Ψυχιατρικής Μονάδας Κρατουμένων Κορυδαλλού, το οποίο είναι δυναμικότητας 200 κλινών (180 ανδρών, 10 νεαρών ατόμων και 10 γυναικών).Ακόμη, το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την ευθύνη και το κόστος του ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού, την κάλυψη του ιατρικού, υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί την ευθύνη για τη διοίκηση, την ασφάλεια κ.λπ. του καταστήματος.\

Το ψυχιατρείο θα λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνση, με 3 τμήματα και 5 υπομονάδες (αυξημένης φροντίδας, βραχείας-μέσης νοσηλείας, μακράς νοσηλείας, μεταθεραπευτικής παρακολούθησης, κ.λπ.), ενώ διατηρούνται οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις.

Παράλληλα, δημιουργούνται ειδικά τμήματα για γυναίκες και νεαρούς κρατουμένους καθώς και παρατηρητήριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζόμενων ατόμων.

Σύμφωνα με το δεύτερο σχέδιο διατάγματος, το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι δυναμικότητας 100 κρατουμένων (50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 για ιατρική παρακολουθήσει και θεραπεία χρονίων πασχόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους).Το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα συνδέεται επιστημονικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων (Πειραιάς) το οποίο θα έχει την ευθύνη νοσηλείας των ασθενών και εκεί θα γίνονται οι παρακλινικοί έλεγχοι.

Όταν δεν εφημερεύει Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων τα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται για την αντιμετώπιση ή τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο, Τζάνειο, Μεταξά, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Σωτηρία, εφόσον αυτά εφημερεύουν, αλλά μπορεί, σε ειδικές περιπτώσεις, να παραπέμπονται και στα ιατρεία νοσοκομείων της Αττικής. Υπεύθυνος για την επιστημονική λειτουργία του Ειδικού Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι γιατρός του ΕΣΥ.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα