Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, που ανέφερε πως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι νεκρή.
Ο Γάλλος υπουργός, που έδωσε τη συνέντευξη αυτή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ, δήλωσε ότι μετά τη συνομιλία του με τον Ροχανί ο Μακρόν θα έχει και άλλες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα, πιθανόν τη Δευτέρα, με Ιρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχος.
Παράλληλα ο Λεντριάν πρόσθεσε στον RTL ότι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και με στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας Total, αλλά και άλλων επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.
“Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αντιπαράθεσης, ελπίζω να μην αποτελέσει πισωγύρισμα για την ειρήνη”, είπε ο Λεντριάν.
Πιέζουν οι επιχειρήσεις
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει τα Peugeot, η PSA, ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει κοινή θέση απέναντι στο Ιράν μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Όπως και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης και παρακολουθούμε επίσης την επίσημη θέση της ΕΕ αναφορικά με το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος της PSA, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ελπίζει η στάση της Ένωσης απέναντι στο Ιράν να είναι «ενιαία».
Η Γαλλία, που είχε στενές σχέσεις με το Ιράν και πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχει προσπαθήσει να εμβαθύνει τους εμπορικούς της δεσμούς με τη χώρα μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης το 2016.
Μεγάλες γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες PSA και Renault, αλλά και η πετρελαϊκή εταιρεία Total, ενώ η Airbus έχει λάβει παραγγελίες από την ιρανική αεροπορική εταιρεία IranAir.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ