Παρασκευή, 8 Νοε.
15oC Αθήνα

Η ΕΚΤ θέλει προληπτική γραμμή αλλά… “η κυβέρνηση αποφασίζει”

ΕΚΤ προληπτική γραμμή

Υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο τάσσεται η ΕΚΤ. Που ζητά προληπτικό πρόγραμμα με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους αλλά ξέρει πως εκείνη που θα αποφασίσει, τελικά, είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Λίγες ώρες πριν από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, μίλησε στη Ναυτεμπορική και εξέφρασε τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέρ του να υπάρξει προληπτική γραμμή μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο Φραντσέσκο Ντρούντι τονίζει ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, η απόφαση «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει.

Για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Για να διατηρηθεί η πορεία ανάπτυξης, πρέπει να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις. «Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια πειστική συμφωνία σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση διαρκούς πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων», ανεφέρε ο κ. Ντρούντι.

Γι’ αυτό, όπως λέει, «απαιτείται η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος. Υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί πρόοδος (…) μέχρι την αρχή του καλοκαιριού θα γνωρίζουμε το εύρος της δέσμης μέτρων για το χρέος. Ένα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε επίσης τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές. (…) χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και σπεύδει να διευκρινίσει πως « μετά από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει καίρια σημασία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων να το αναλάβει η ίδια η Ελλάδα, που θα πρέπει να έχει και την κυριότητά του. Η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα εναπόκειται επομένως πλήρως στις ελληνικές αρχές».

Απ’ την προληπτική γραμμή στην 4η αξιολόγηση

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ στην Αθήνα μιλά επίσης για την ανάγκη επιτάχυνση της προσπάθειας για την 4η αξιολόγηση, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο. «Η προσοχή εστιάζεται κυρίως στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει. Στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα των “κόκκινων” δανείων, την εξωδικαστική τους ρύθμιση και την πώλησή τους. Τονίζει πως πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και να δοθούν κίνητρα στους οφειλέτες για να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να συνεχιστούν με σταθερό τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευση που είχε αναληφθεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης τον Φεβρουάριο. (…)

Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι αρχές θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν εγκαίρως τις δεσμεύσεις τους, παρότι για αυτό θα απαιτηθεί επιτάχυνση των προσπαθειών τις προσεχείς εβδομάδες. Ιδανικά, θα επιθυμούσαμε να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ούτως ώστε η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο», αναφέρει.

Ενστάσεις ΕΚΤ για το αναπτυξιακό σχέδιο

Όταν η συζήτηση φτάνει στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο, ο Φραντσέσκο Ντρούντι εκφράζει ενστάσεις. Και αυτές αφορούν σε πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».

Πάντως, τονίζει πως «η στρατηγική περιέχει μια σειρά από θετικά στοιχεία. Γενικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες ακολουθώντας την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και να διευρύνει και να εμβαθύνει την εφαρμογή τους», αναφέρει.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις