Πολιτική

“Μακεδονία του Ίλιντεν”: Το Μαξίμου καλοβλέπει την ονομασία, αλλά ο Τσίπρας πήρε τέσσερα “όχι”

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να καλοβλέπει την ονομασία "Μακεδονία του Ίλιντεν" για την επίλυση του Σκοπιανού, ωστόσο η πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών την απορρίπτει.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς πήρε τέσσερα “όχι”, ενώ ο μοναδικός που διαφοροποιήθηκε ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος περιμένει την τελική πρόταση.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση “Μακεδονία του Ιλιντεν”, διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στην Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Επιπλέον, επισήμανε ότι ο προσδιορισμός «Ίλιντεν» επιβεβαιώνει τον αλυτρωτισμό υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σημείωσε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που ακούστηκε και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. “Περιμένουμε την τελική συμφωνία”, φέρεται να είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής  ανταλλάγματα και ενισχύοντας τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια.

[read4more]

Η Ένωση Κεντρώων εκτιμά, ότι ο όρος “Ίλιντεν” δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα. “Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για δημοψήφισμα στα Σκόπια για αλλαγή του Συντάγματος, παρότι ο χρόνος πιέζει αφόρητα και είναι δύσκολο ο Ζάεφ να κερδίσει αυτό το δημοψήφισμα και κατά συνέπεια την είσοδο της χώρας του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Τέλος, αρνητικός εμφανίστηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Η χθεσινή επικοινωνία με Μητσοτάκη

Υπενθυμίζουμε ότι χθες (18.05.2018), ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας , Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης “ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση”.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

“Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού σε σχέση με την ονοματολογία «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τζάνειο: Χτίζουμε βήμα βήμα ένα νέο ΕΣΥ – Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατευθύνονται σε λίγους
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον 4ο και τον 5ο όροφο, όπου έχουν παραδοθεί αναβαθμισμένες μονάδες νευροχειρουργικής, χειρουργικής και παθολογικής αλλά και τις εγκαταστάσεις στον 1ο και τον 3ο όροφο, όπου τα έργα ολοκληρώθηκαν πέρυσι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τζάνειο
Βουλή: Live η συνεδρίαση για το πόρισμα για τον Χρήστο Τριαντόπουλο – «Επιβεβαιώνω το περιεχόμενο του υπομνήματός μου στην προκαταρκτική» λέει ο βουλευτής
Επεισοδιακή είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το πόρισμα της προανακριτικής που προτείνει την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος στη Βουλή 1
Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία για τον Τριαντόπουλο – «Συνενόχους στη συγκάλυψη δεν θα βρείτε» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος
Αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για την προκαταρκτική εξέταση για τον Χρήστο Τριαντόπουλο...
Συνεδρίαση της Βουλής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο
«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δημοσκοπήσεις – «Ζούμε έναν εφιάλτη» λένε στελέχη
Απ'ότι φαίνεται, τίποτα δεν ωφέλησε δημοσκοπικά το κόμμα του - Αντίθετα, μάλιστα, το έφερε ακόμα σε πιο χαμηλά επίπεδα με την διαφορά του από την Πλεύση Ελευθερίας να μεγαλώνει
Το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ 3
Το κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου για συνεργασία και η διχασμένη Νέα Αριστερά
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίζονται αρνητικοί σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θετικά βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Δημήτρης Τζανακόπουλος
Ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο