Κυριακή, 29 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Εκλογές Τουρκία – Ερντογάν: Τον πήρε ο πόνος για τις γυναίκες! Show με Εμινέ και… γαρύφαλλα

Ερντογάν
Φωτογραφία Reuters

Στο κατάμεστο Ankara Arena, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το πρόγραμμα του AKP, εν όψει των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου 2018.

Όπως είπε ο Ερντογάν, ο τίτλος του προγράμματος είναι “Δυνατό κοινοβούλιο, δυνατή κυβέρνηση, δυνατή Τουρκία”.

“Ο νέος στόχος της Τουρκίας είναι γίνει μία υψηλόμισθη χώρα. Η Τουρκία όχι μόνο θα είναι επαρκής στην αμυντική βιομηχανία, αλλά θα γίνει και μια από τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής”, τόνισε.

“Θα ενισχύσουμε τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μας με τις διαφορετικές περιφερειακές δομές, αρχής γενομένης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα αρνηθούμε να συνεχίσουμε, σε μια βάση όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι, τη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ, την οποία θεωρούμε ως στρατηγικής σημασίας στόχο”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζει στο πρόγραμμά του την αναγκαιότητα να “διατηρηθεί η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ”, προκειμένου ιδίως η Ουάσιγκτον στο να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους πολιτοφύλακες στη Συρία, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί “τρομοκράτες”.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει εκεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις “έως την εκκαθάριση της περιοχής από όλους τους τρομοκράτες”, μια αναφορά στους Κούρδους πολιτοφύλακες και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ερντογάν

Υπό τον φόβο της Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), ο Ερντογάν “θυμήθηκε” τις γυναίκες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “θα αυξήσουμε τη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό σε ποσοστό άνω του 40% μέχρι τα τέλη του 2023”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγγειλε αλλαγές στα σχολεία με ενιαίο ωράριο (σ.σ. μέχρι τώρα λειτουργούν 07.00-13.00 και 13.00-19.00), καθώς και αύξηση των συντάξεων στις 3.600 τουρκικές λίρες για αστυνομικούς, δασκάλους, νοσηλευτές και θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Επιπλέον, ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα στην Ανατολή, καθώς υποσχέθηκε ότι θα νομιμοποιήσει τους χώρους συνάθροισης των Αλεβήδων. Πρόκειται για μια θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία και δευτερευόντως σε άλλες χώρες (Ελλάδα, Αλβανία κ.α.) με δεκάδες εκατομμύρια μέλη. Ο Αλεβισμός (ή Αλεβιτισμός) έχει ορισμένες ομοιότητες με το σιιτικό Ισλάμ, αλλά θεωρείται μία ανεξάρτητη θρησκεία.

Όπως όλοι οι Σιίτες, οι Αλεβήδες τιμούν ιδιαίτερα τον Αλή. Όμως η λατρεία τους λαμβάνει χώρα περισσότερο σε οίκους συναθροίσεων (cemevi) παρά σε τζαμιά. Στις τελετές τους έχουν μουσική και χορό. Σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους, που κάνουν τελετές στα αραβικά, οι Αλεβήδες χρησιμοποιούν κυρίως την τουρκική γλώσσα, και λιγότερο τα κουρδικά.

Show με Εμινέ και… γαρύφαλλα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Ankara Arena, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Εμινέ. Φυσικά, ήταν αναμενόμενο ότι ο “σουλτάνος” θα κάνει show.

Μέχρι να φτάσει στην εξέδρα, όπου έδωσε την ομιλία του, και για περισσότερο από τρία λεπτά, ο Ερντογάν μαζί με την Εμινέ πετούσαν γαρύφαλλα στον κόσμο, που τους αποθέωνε.

Πηγές: Anadolu, Milliyet / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις