Τετάρτη, 27 Νοε.
9oC Αθήνα

Ο… ζαβολιάρης Τραμπ! Έτσι “έπιασε κότσο” τον Κιμ Γιονγκ Ουν! Έξαλλοι στην Βόρεια Κορέα

Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα Τραμπ

– Η Βόρεια Κορέα… βράζει μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Σιγκαπούρη
– Ο αμερικανός πρόεδρος σε μια αιφνιδιαστική κίνηση άφησε… στα κρύα του λουτρού τον βορειοκορεάτη ηγέτη ο οποίος… και τι δεν έκανε
– Απελευθέρωσε κρατούμενους αμερικανούς, συμφιλιώθηκε με την Νότιο Κορέα, κατέστρεψε πυρηνικές του εγκαταστάσεις!
– Όλα αυτά -και πολλά ακόμη- ο Τραμπ τα “ξεπλήρωσε” με άδειασμα ολκής και νέες απειλές εναντίον του βορειοκορεατικού καθεστώτος!
– Η απειλή για… τη μοίρα του Καντάφι που όπως όλα δείχνουν έφερε την οριστική (;) ρήξη

Είναι μια σχέση που έχει περάσει ήδη από χίλια κύματα. Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν επιδοθεί στο παρελθόν σε ένα… μπαράζ -εκατέρωθεν- μικροπρεπών χαρακτηρισμών και οι ΗΠΑ με την Βόρεια Κορέα δήλωναν αμφότερες έτοιμες για να… πατήσουν το κουμπί!

Ειρήσθω εν παρόδω, μέχρι και για το… μέγεθος και την αποτελεσματικότητα των κουμπιών τους έχουν τσακωθεί δημοσίως.

Όλα αυτά όμως έμοιαζαν παρελθόν. Διότι σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή κι από τις δύο πλευρές, οι δύο χώρες έδειχναν έτοιμες για μια ιστορική συμφιλίωση.

Μια συμφιλίωση που θα είχε τεράστιο “γκελ” στην κυβέρνηση Τραμπ, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και οι σχέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα με το καθεστώς του Κιμ ήταν κάκιστες.

Συνεπώς το να κατάφερνε ο Τραμπ να δώσει τα χέρια με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, θα τον καθιστούσε αυτομάτως σε έναν Πρόεδρο με μια τεράστια επιτυχία στο ενεργητικό του.

Η Σιγκαπούρη που… μένει στα χαρτιά

Όλα αυτά μέχρι σήμερα. Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν σχεδίαζαν να συναντηθούν επισήμως, αλλά σε ουδέτερο έδαφος. Στην Σιγκαπούρη συγκεκριμένα. Μικρή σημασία όμως είχε το πού. Σημασία είχε πως οι δυο τους θα έσφιγγαν τα χέρια κια θα έγραφαν ιστορία.

Ο Τραμπ όμως είχε άλλη άποψη. Παρόλο που είχε προειδοποιήσει, τελικά έκανε πράξη τις απειλές του και ακύρωσε την συνάντηση! Η επίσημη εξήγηση έχει να κάνει με την αντίδραση του καθεστώτος του Κιμ στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, για την Λιβύη και τον Μουαμάρ Καντάφι.

Διαβάστε στην συνέχεια του κειμένου την διαμάχη ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας με αφορμή την Λιβύη

Όποια και να είναι η αλήθεια για το… άκυρο, πάντως, το αποτέλεσμα είναι ένα: Πως ο Ντόναλντ Τραμπ έπιασε… κότσο τον Κιμ Γιονγκ Ουν!

Έτσι τον… κορόιδεψε με τρεις κινήσεις – ματ!

Πρώτον: Στις 27 Απριλίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγραψε ιστορία με ένα βήμα. Έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που “πάτησε” σε νοτιοκορεάτικο έδαφος.

Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα Τραμπ

Ήταν μια μέρα με… αβροφροσύνη, αγκαλιές και συμπάθεια, με την εικόνα των ηγετών των χωρών της “πληγωμένης” κορεατικής χερσονήσου να γεννούν μόνο ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Το προφίλ του “σκληρού” βορειοκορεάτη ηγέτη έγινε… χίλια κομμάτια, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να φτάνει να αστειεύεται ότι οι πολύ πρωινές εκτοξεύσεις πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ «το πιθανότερο ξύπνησαν τον Μουν πολλές φορές» και να υπόσχεται (!) να… μην το ξανακάνει, σύμφωνα με αξιωματούχους!

Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα Τραμπ

Πού… κολλάει ο Τραμπ σε όλα αυτά; Μα στην Νότια Κορέα. Η οποία είναι επί σειρά δεκαετιών πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ. Συνεπώς, το να πιστεύει κανείς πως ο Πλανητάρχης δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτή τη συμφιλίωση, είναι αδιανόητο. Ο Τραμπ προφανώς και προσυπέγραψε -για τα δικά του συμφέροντα- αυτή την “ανακωχή”…

Δεύτερον: Στις 9 Μαίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απελευθέρωσε τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα. Τους παρέδωσε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο των έξι εβδομάδων την Πιονγκγιάνγκ.

Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα Τραμπ

Οι τρεις Αμερικανοί, κορεατικής καταγωγής, που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα είναι οι Κιμ Ντονγκ Τσουλ, ο Κιμ Χακ Σονγκ και ο Κιμ Σανγκ Ντουκ. Και οι τρεις κατηγορούνταν για πράξεις εχθρικές προς την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Ο πρώτος, ένας άνδρας πάνω από 60 ετών που παλιότερα έμενε στη Βιρτζίνια, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015. Οι άλλοι δυο συνελήφθησαν αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Τρίτον: Μόλις σήμερα, Πέμπτη 24.05.2018, η Πιονγκγιάνγκ έκανε ακόμη ένα βήμα καλής θέλησης. Ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές.

Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα Τραμπ

Αυτό έγινε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Του το… ξεπλήρωσε με “χυλόπιτα” και απειλές!

Ο Τραμπ, λοιπόν, μετά από όλες αυτές τις κινήσεις καλής θέλησης, αποφάσισε να ακυρώσει την συνάντηση. Όπως προαναφέραμε, η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» κι οδήγησε τον Λευκό Οίκο στη ματαίωση της Συνόδου του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ανόητες. Αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε σε μια σύνοδο είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση.

Πώς είχε απειλήσει ο Πενς με… Καντάφι

Πριν δύο μέρες, ο αμερικανός αντιπρόεδρος απηύθυνε προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα, ότι μπορεί να καταλήξει όπως η Λιβύη αν δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Υπήρξε αναφορά στο μοντέλο της Λιβύης την προηγούμενη βδομάδα,» είπε ο Πενς την Δευτέρα, «και, όπως γνωρίζετε, και όπως ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει, η Βόρεια Κορέα θα καταλήξει σαν την Λιβύη μόνο εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν κατοχυρώσει την συμφωνία».

Σε συνέντευξη του στο Fox News ο Πενς αρνήθηκε ότι το σχόλιο αυτό προοριζόταν ως απειλή. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο σκοπός του ήταν απλώς να παρουσιάσει τα γεγονότα…

Click4more: «Πανέτοιμοι αν ο Kim Jong Un κάνει κάποια ανοησία» λέει ο αμερικανός πρόεδρος! [vid]

Στην Βόρεια Κορέα, πάντως, το «μήνυμα» αυτό ελήφθη ξεκάθαρα ως απειλή. Και η δυσαρέσκεια ήταν εντονότατη…

Για την ιστορία, η Λιβύη είχε βρεθεί στις αρχές του 2000 σε παρόμοια θέση με αυτήν στην οποία βρίσκεται τώρα η Βόρεια Κορέα. Ο τότε ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε συμφωνήσει σε πρόγραμμα αποπυρηνικοποίησης με τις ΗΠΑ το 2003. Ως αντάλλαγμα, θα εξασφάλιζε ελάφρυνση κυρώσεων έναντι της χώρας του. Το 2011, μέσα σε λιγότερο μία δεκαετία από την αποπυρηνικοποίηση ο Καντάφι ανατράπηκε και δολοφονήθηκε από δυνάμεις στηριζόμενες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ…

Πώς θα αντιδράσει ο Κιμ;

Αυτό είναι, πλέον, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης. Η λογική λέει πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης δεν έχει κάποιο… λόγο μετά από όλα αυτά να φανεί επιεικής, διαλλακτικός ή/και φιλειρηνικός.

Άλλωστε το δικό του “χρέος” στο όνομα της ειρήνης το έκανε και μάλιστα με το παραπάνω. Με συνεχείς υπερβάσεις και κινήσεις καλής θέλησης, ειδικά αν αναλογιστούμε τα όσα έβλεπαν το “φως” της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια για το καθεστώς της Βορείου Κορέας.

Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα Τραμπ

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα αντιδράσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Άλλωστε και ο ίδιος ο Τραμπ, στην επιστολή του άφησε… ορθάνοιχτο το παράθυρο για πραγματοποίηση της συνάντησης στο μέλλον.

Συνεπώς μένει να φανεί αν οι δύο ηγέτες θα αποφασίσουν να γράψουν ιστορία, ή αν θα διολισθήσουν ξανά στο μονοπάτι των απειλών ή ακόμη και κάτι χειρότερο…

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτοργαφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις