«Χθες καταφέραμε», τόνισε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, «μια σημαντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας από εδώ και στο εξής και η χώρας σας, η Ινδία, δεν θα ονομάζει την γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά με τη νέα της ονομασία ως “Βόρεια Μακεδονία”». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, αλλά γιατί κουβαλά και την ιστορική κληρονομιά, την αρχαιοελληνική ιστορική κληρονομιά και την παράδοση αυτή που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο». Επισήμανε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι σημαντικές και συμπλήρωσε ότι «η Ινδία είναι μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».
Καλωσορίζοντας τον Ραμ Ναθ Κοβίντ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή του να υποδέχεται τον Πρόεδρο μιας τόσο σημαντικής χώρας, της Ινδίας, μιας χώρας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης το τελευταίο διάστημα που παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Ο κ. Τσίπρας εξήρε το γεγονός ότι ο Ινδός Πρόεδρος επέλεξε την Ελλάδα σαν μια από τις πρώτες χώρες που επισκέπτεται στην Ευρώπη ως Πρόεδρος. «Κι αυτό είναι σημαντικό για εμάς», πρόσθεσε, «καθώς δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι και η Ινδία και η Ελλάδα εκπροσωπούν δύο αρχαίους πολιτισμούς και το γεγονός ότι μπορούμε να κουβεντιάζουμε για το μέλλον, κουβαλώντας αυτή τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, είναι πολύ σημαντικό».
“Οι δεσμοί μας πηγαινουν πίσω στις μέρες του Μέγα Αλέξανδρου”
«Η Ινδία και η Ελλάδα είναι δυο αρχαίοι πολιτισμοί. Οι δεσμοί μας πηγαίνουν πίσω στις ημέρες του βασιλιά Αλέξανδρου και του βασιλιά Πώρου», είπε ο Ινδός Πρόεδρος και τόνισε ότι η επιλογή να επισκεφθεί πρώτα την Ελλάδα κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, αντανακλά την μακροχρόνια φιλία των δύο χωρών και την επιθυμία για εμβάθυνση των δεσμών με την Ελλάδα. Υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή -που ήταν μια από τις μεγαλύτερες- της αρχαίας Ελλάδας στον ανθρώπινο πολιτισμό και είπε στον πρωθυπουργό ότι είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί κάποια από τα αρχαία μνημεία μέσα και γύρω απ’ την Αθήνα και συγκεκριμένα το «μεγαλείο» της Ακρόπολης, το Παναθηναϊκό Στάδιο τους «μαγευτικούς» Ναούς του Δίας και του Ποσειδώνα.
Σημείωσε ότι οι δύο χώρες είχαν εποικοδομητικές ανταλλαγές σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο για αιώνες, καθώς και βαθιά διάδραση στον τομέα των ιδεών και της φιλοσοφίας. «Είμαστε τυχεροί», είπε, «που έχουμε ένα τόσο πλούσιο παρελθόν», προσθέτοντας ότι πρέπει να το εκμεταλλευθούν για τη βελτίωση των σύγχρονων δεσμών των δύο χωρών.
Σε αυτό στοχεύει άλλωστε και η επίσκεψή του στην Αθήνα, όπως τόνισε: «στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μας». Ο Ινδός Πρόεδρος μιλώντας για αυτές τις σχέσεις έκανε σύντομη αναδρομή των υψηλού επιπέδου ανταλλαγών και επαφών με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία Προεδρική επίσκεψη από την Ινδία ήταν το 2007 και τις πολλές υπουργικές επισκέψεις στο πρόσφατο παρλεθόν. «Αυτές οι επισκέψεις διατήρησαν το μομέντουμ στις σχέσεις μας», είπε. Τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι ιστορικά μιλώντας οι δύο χώρες πάντα υπήρξαν ευαίσθητες με τα ενδιαφέροντα, η μια της άλλης. Ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της στο θέμα του Κασμίρ, εκφράζοντας τη βαθύτατη εκτίμηση του για αυτό και εξέφρασε την υψηλότερη υποστήριξη του στη χώρα μας για το Κυπριακό ζήτημα. Μιλώντας για την εξαιρετική συνεργασία σε πολυμερές επίπεδο, αναφέρθηκε και ευχαρίστησε για την υποστήριξη της ινδικής υποψηφιότητας για τη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι πολιτικές σχέχεις μας είναι πολύ ισχυρές και αντανακλούν την βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στην συνεργασία μας», σημείωσε, τέλος, ο Ραμ Ναθ Κοβίντ.
Δεξίωση στο προεδρικό Μέγαρο και Περιστέρα… στα λευκά
«Η Ελλάδα συνιστά υπόδειγμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου -και επέκεινα- της Διεθνούς Νομιμότητας, γενικώς αλλά και, ιδίως, προς τα γειτονικά με αυτήν κράτη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ινδίας.
Στην δεξίωση τα βλέμματα τράβηξε και η Περιστέτα Μπαζιάνα με την στυλιστική της επιλογή.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είμαστε πιστοί στην άποψη ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια ευνοούν την πρόοδο, την προώθηση του εμπορίου, την εν γένει οικονομική ανάπτυξη. Απευθυνόμενος προς τον Ινδό ομόλογό του, σημείωσε ότι αναγνωρίζουμε την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών που επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ινδίας στο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό της περιβάλλον και πρόσθεσε :
«Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες για να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη της ευρύτερης γειτονίας της. Ενώ, όπως ήδη σας εξέθεσα κατά τις κοινές μας δηλώσεις, η Ελλάδα συνιστά υπόδειγμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και, επέκεινα, της Διεθνούς Νομιμότητας, γενικώς αλλά και, ιδίως, προς τα γειτονικά με αυτήν κράτη».
Υπογράμμισε, επίσης, την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη Ελλάδας και Ινδίας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, στην τήρηση της αρχής για ειρηνική επίλυση των διαφορών και στο απαραβίαστο των συνόρων, ως τον ακρογωνιαίο λίθο της άσκησης πολιτικής ευνομούμενων κρατών. «Η νοοτροπία του εποικοδομητικού διαλόγου και το πνεύμα της συνεννόησης οφείλει να διακατέχει τα κράτη, προς διαμόρφωση των ενδεδειγμένων συνθηκών με στόχο την διευκόλυνση επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις δυνατότητες εμπλουτισμού της γόνιμης διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, σημειώνοντας ότι παρά την γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει, η Ινδία αποτελεί χώρα πολύ γνωστή για εμάς, τους Έλληνες, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δυο Λαών είναι πολύ παλιές και ανατρέχουν στα βάθη της ιστορίας.
Ακολούθως, εξήρε τις επιδόσεις της Ινδικής Οικονομίας, η οποία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως, με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,7% το 2017 και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την δυναμική που αναπτύσσεται στην καλλιέργεια χρήσιμων και λειτουργικών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των Χωρών μας σε σύγχρονους τομείς, στους οποίους η Ινδία επιδεικνύει ζηλευτή πρόοδο: Επικοινωνίες, νέες τεχνολογίες, καινοτομία, ενέργεια, διασυνδεσιμότητα, υποδομές, διάστημα, είναι σημαντικά πεδία προς κατάλληλη και επωφελή αξιοποίηση, με γνώμονα την ουσιώδη επεξεργασία των δυνατοτήτων για παραγωγικά αποτελέσματα.
Ως ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών, μεταξύ άλλων, σχέσεων με την Ινδία, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε την πρόσκληση να συμμετάσχει, ως τιμώμενη Χώρα, στην ΔΕΘ 2019 και εξέφρασε την χαρά του, διότι η πρόσκληση αυτή έγινε δεκτή από την ινδική πλευρά.