Κόσμος

Handelsblatt: Πραγματιστής πολιτικός ο Τσίπρας – Πως η Μακεδονία σχετίζεται με το χρέος

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται για το μέλλον της Ελλάδας. Η συγκυρία πλέον έχει φτάσει», γράφει η γερμανική Handelsblatt. «Στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τρίτο και τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα. Έπειτα η ελληνική κυβέρνηση θα καλύπτει και πάλι αυτόνομα τις δανειακές της ανάγκες πωλώντας ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές. Επομένως, για το Eurogroup ήρθε τώρα η ώρα της δέσμευσης», σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε πολλές προσπάθειες το τελευταίο διάσημα προκειμένου να καταστήσει πολιτικά δυνατή την ελάφρυνση του χρέους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα το ολοκληρωτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Επίσης η διευθέτηση της μακροχρόνιας διαμάχης για το όνομα με τη ‘Μακεδονία’ θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τσίπρα. Μπορεί μεν όλοι οι συμμετέχοντες να απορρίπτουν ενδεχόμενο συσχετισμό, αλλά με τη συμφωνία με τη ‘Μακεδονία’ που στη Δύση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, ο Τσίπρας αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ως πραγματιστής πολιτικός», σημειώνει η Handelsblatt.

«Η αυριανή συνεδρίαση αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους –και για το Eurogroup πολλά χρήματα. Απειλείται να είναι μια μακρά νύχτα. Στο μυθικό ποσοστό του 177% του ετήσιου ΑΕΠ ανέρχεται το ελληνικό χρέος. Για να το εξοφλήσουν, θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να θυσίαζαν τουλάχιστον για ένα χρόνο και εννέα μήνες το συνολικό τους εισόδημα. Το ότι το χρέος είναι δυσβάσταχτο, το έχουν καταλάβει οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ήδη το Μάιο του 2016 είχαν θέσει την προοπτική ελαφρύνσεων –βέβαια μόνο τότε, όταν η Ελλάδα θα σταθεί οικονομικά και πάλι μόνη στα πόδια της. Οι Υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης προτίθενται να αποφασίσουν ποιες ελαφρύνσεις θα εγγυηθούν στην Ελλάδα όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους. Στη συζήτηση θα βρεθεί το δεύτερο πρόγραμμα παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα έχει συμφωνηθεί ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει αυτά τα δάνεια μέχρι το 2056 στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει με την καταβολή των τοκοχρεολυσίων και την εξόφληση σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό το 2023. Στη συζήτηση πλέον βρίσκεται το θέμα αυτές οι ημερομηνίες να μετακινηθούν προς τα πίσω –και μάλιστα μέχρι και κατά 15 χρόνια. Ωστόσο, όπως δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ, η Γερμανία το ‘φρενάρει’ και με αυτόν τον τρόπο δεν είναι η μόνη στο Eurogroup.

Το πρωί της Πέμπτης στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν σε μια τελευταία συνεδρίαση. Αν δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό, επίκειται την ίδια μέρα μια μακρά νυχτερινή συνεδρίαση για τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως ελέχθη στις Βρυξέλλες, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τα περαιτέρω στοιχεία του πακέτου αποφόρτισης για την Ελλάδα. Έτσι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πίσω κέρδη από τις κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα –βέβαια μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα επιτύχει τα συμφωνηθέντα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Εκτός αυτού η Ελλάδα αναμένεται να συγκροτήσει ένα ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η χώρα μετά την εκπνοή του προγράμματος θα τα βγάλει πέρα χωρίς εκδόσεις ομολόγων σε περίπτωση ανάγκης για δύο χρόνια. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να επιτηρεί στενά την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος. Έχουν σχεδιαστεί τέσσερις επισκέψεις για αξιολόγηση σε ετήσια βάση στην Αθήνα μέχρι το 2022. Σε άλλες χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα οι επισκέψεις θα είναι δύο ετησίως», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα