Κόσμος

Η Γαλλία τιμά την Σιμόν Βέιλ στο Πάνθεον των Παρισίων [vid]

Στον ίδιο χώρο με τον Βολταίρο, τον Ζαν Ζακ Ρουσό, τον Βίκτορα Ουγκό και τον Εμίλ Ζολά βρίσκεται από σήμερα η γυναίκα - σύμβολο για τη Γαλλία, η Σιμόν Βέιλ, ένα χρόνο, ακριβώς, από τον θάνατό της σε ηλικία 89 ετών.

Η Γαλλίδα νομικός και εμβληματική πολιτικός είναι μόλις η πέμπτη γυναίκα που τιμάται στο Πάνθεον, μαζί με 73 άνδρες, το μνημείο που η Γαλλία οικοδόμησε για να τιμά τα επιφανή παιδιά της. Απολύτως δικαιωματικά καθώς πρόκειται για μία προσωπικότητα που άφησε έντονα χαραγμένο το σημάδι της στην ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα.

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η Σιμόν Βέιλ πέτυχε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία το 1974, μεταφέρθηκε σήμερα στην τελευταία της κατοικία, μαζί με τον σύζυγό της Αντουάν, ο οποίος πέθανε το 2013, με μια συμβολική τελετή παρόντων μελών της οικογενείας της και κρατικών αξιωματούχων, προεξάρχοντος του Προέδου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την πομπή. Ανάμεσά τους και οι δύο γιοι της, αμφότεροι διακεκριμένοι ποινικολόγοι.

Η μεταφορά της σορού της Βέιλ στο Πάνθεον των αθανάτων ήταν μια απόφαση όλων των Γάλλων, δήλωσε ο Μακρόν και τόνισε “η Γαλλία αγαπά την Σιμόν Βέιλ και την αγαπά για τους αγώνες της”.

Θέλαμε η Σιμόν Βέιλ να εισέλθει στο Πάνθεον χωρίς να περιμένουμε να περάσουν γενεές, ώστε οι αγώνες της, η αξιοπρέπειά της και η ελπίδα της να παραμείνουν πυξίδα σε αυτές τις δύσκολες εποχές”.

Το φέρετρό της είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για δύο ημέρες στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι.

Πάνθεον: Τελευταίος σταθμός της Σιμόν Βέιλ

Μετά τον θάνατό της, η σορός της ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Μονπαρνάς και στη συνέχεια έγινε εκταφή της για να ενταφιαστεί στο Πάνθεον.

Υπήρξε μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, διατέλεσε υπουργός υγείας υπό τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ενώ το διάστημα 1979 – 1982 γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι το 2007 ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Το 1974, ως υπουργός Υγείας, παρουσιάζει στην ανδροκρατούμενη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Μεγάλος μέρος της γαλλικής κοινωνίας εξεγείρεται, η ίδια δέχεται απειλές και αντισημιτικές ύβρεις. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με την στήριξη της αριστεράς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Στην πρώτη σειρά ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μελάνια και ανάμεσα σε δύο από τους πιο στενούς συμμάχους του Ζελένσκι
Στα αριστερά της Μελάνια Τραμπ, κάθεται ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Άλαρ Κάρις, ενώ στα δεξιά του Τραμπ ο Φινλανδός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Στουμπ
REUTERS
Κάστρο Scaligero: Το επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο μέσα στην μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας
Το «αβύθιστο κάστρο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την οικογένεια Scaligeri, μια ισχυρή οικογένεια ευγενών και ηγεμόνων, που κυβερνούσε τη Βερόνα εκείνη την εποχή
Scaligero Castle aerial panoramic view. Scaligero Castle is a fortress in the historical center of Sirmione town at the Garda Lake in Italy