Κυριακή, 21 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Ο Μακρόν απέλυσε πρέσβη γιατί… αποθέωσε τον Όρμπαν

Μακρόν Όρμπαν
Φωτογραφία Reuters

Στην αντικατάσταση του πρέσβη της Γαλλίας στην Ουγγαρία με… συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν. Αιτία, η αποκάλυψη ενός απόρρητου εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο ο -πρώην πια- Γάλλος πρέσβης στην Ουγγαρία αποθέωνε τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν για το μεταναστευτικό κι όχι μόνο.

Ο Ερίκ Φουρνιέ όχι μόνο χαρακτήρισε πρότυπο την Ουγγαρία για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες αλλά κατηγόρησε και τα γαλλικά ΜΜΕ ότι τον κατηγορούν… άδικα. Και ο Εμανουέλ Μακρόν, που έχει έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Όρμπαν κι όχι μόνο, αποφάσισε να τον αποπέμψει και να στείλει στην Ουγγαρία τον Πασκάλ Αντρεανί.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα της κυβέρνησης, ο Φουρνιέ θα αναλάβει άλλα καθήκοντα. Άγνωστο όμως ποια θα είναι αυτά.

Το… έγγραφο που τον “έκαψε”

Στο απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία 18 Ιουνίου το οποίο απευθυνόταν στο γραφείο του Μακρόν και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Mediapart, ο Φουρνιέ ανέφερε ότι η Ουγγαρία αποτελεί «πρότυπο» για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και ότι οι κατηγορίες περί λαϊκισμού εναντίον του Ορμπάν είναι κατασκευάσματα του Τύπου.

Ο πρώην πρεσβευτής στην Ουγγαρία έγραψε επίσης ότι τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κατηγορώντας τη χώρα για αντισημιτισμό, προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη μακριά από τον «πραγματικό αντισημιτισμό» που προέρχεται «από τους μουσουλμάνους στη Γαλλία και τη Γερμανία».

Μακρόν: Αυτό δεν είναι επίσημη γραμμή

Όταν ρωτήθηκε για το εν λόγω έγγραφο την Παρασκευή ο Μακρόν απάντησε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του πρεσβευτή και ότι δεν αποτελεί επίσημη γαλλική πολιτική.

«Αν ο πρεσβευτής είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές δημοσίως, θα είχε αποπεμφθεί αμέσως», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά τη θυελλώδη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ο Μακρόν έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ορμπάν και άλλους ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης κατηγορώντας τους ότι δεν σέβονται τις δημοκρατικές αξίες αρνούμενοι να δεχθούν πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις