Βέβαια πρόσθεσε ότι: «το Σύνταγμα ορίζει ότι η ανάγκη για υπερψήφιση από 180 βουλευτές κάποιας συμφωνίας υπάρχει μόνο όταν παραχωρούνται αρμοδιότητες της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς και εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «η πρόταση Καμμένου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις».
«Η κυβέρνηση», είπε ακόμα, «έχει τη δυνατότητα να πάρει οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία. Το Σύνταγμα δεν το εκφράζει ούτε το απαγορεύει. Η πρόταση θα συζητηθεί στην ώρα της όπως και κάθε πρόταση που καταθέτει ο κυβερνητικός εταίρος στο υπουργικό συμβούλιο».
Για την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για τα όσα είπε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η χθεσινή επίσκεψη του επιτρόπου κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα επιβεβαίωσε το οριστικό τέλος της περιόδου των μνημονίων.
«Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων επανέλαβε όσα είχαν επισημάνει τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο επικεφαλής του ESM μετά την ιστορική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ενώ τόνισε ότι η Τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι πλέον σαφές, ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Απαλλαγμένη από διαρκείς και – πολλές φορές – παράλογους εξωτερικούς καταναγκασμούς. Σε αυτή τη νέα εποχή, δεν εισέρχεται πανηγυρίζοντας. Αλλά οργανώνοντας την επόμενη μέρα, με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, θα αξιοποιεί στο έπακρο τα μεγάλα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της χώρας και βέβαια, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο από πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία σε οριακό σημείο. Δυστυχώς, αυτή η νέα συνθήκη δεν ικανοποιεί τους πάντες σε αυτή τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Επιτέθηκε στη ΝΔ και στον κ. Χατζηδάκη, λέγοντας: «Υπάρχουν ακόμα πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν επενδύσει την ύπαρξη τους στην ανακύκλωση της κρίσης, την υποτίμηση της εργασίας, την ασυδοσία και τη διαιώνιση της διαπλοκής. Όλα αυτά που, κατ’ αυτούς, μπορούσαν να συνεχίζονται υπό τη διαρκή επίκληση των εξωτερικών καταναγκασμών και της έκτακτης ανάγκης. Αυτοί οι θλιβεροί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, της περιόδου 2010-2014, βρίσκονται αυτές τις μέρες σε πραγματικό πανικό. Και χάνουν κάθε αξιοπιστία και σοβαρότητα, καθώς βλέπουν ότι το καταστροφολογικό τους αφήγημα, έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με τα μνημόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του πανικού, ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Χατζηδάκη από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Χατζιδάκης, θυμωμένος από τη σκληρή γι’ αυτόν πραγματικότητα που περιέγραφε ο επίτροπος Μοσκοβισί, έσπευσε να του επιτεθεί».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ακόμα ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τις συνθήκες ζωής των πολιτών. «Θέλει την περικοπή των συντάξεων, την έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της με πρόσχημα την διεθνή δέσμευση της χώρας και τώρα που χάνει το άλλοθι της αποσταθεροποιείται. Το αφήγημα στο οποίο στήριξε όλη την αντιπολιτευτική της τακτική έχει τώρα καταρρεύσει. Στην ίδια λογική και με την ίδια αμηχανία ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε και αυτός να κάνει παρατήρηση στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που κατεδάφισε το αντιπολιτευτικό του αφήγημα αλλά στέρησε και το άλλοθι για το βαθειά αντικοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ. Για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη λοιπόν, όσοι αναφέρονται στα πραγματικά δεδομένα, είναι ψεύτες. Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι η Ελλάδα τελείωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι η Ελλάδα πήρε μια ουσιαστική λύση στο ζήτημα του χρέους που το καθιστά πλέον βιώσιμο. Όλοι είναι ψεύτες. Η κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο διεθνής τύπος, οι οικονομικοί αναλυτές. Και οι μόνοι που αποκαλύπτουν αυτή τη διεθνή συνομωσία εναντίον του κ. Μητσοτάκη, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της ΝΔ που βρίσκεται γύρω του και τον καθοδηγεί. Οι οποίοι, λένε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό, ότι το μέλλον του δεν μπορεί παρά να είναι δυσοίωνο.Ότι θα χρειαστεί νέα δημοσιονομική προσαρμογή. Νέο μνημόνιο, νέα μέτρα, νέα καθίζηση μισθών, νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας, νομιμοποίηση της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου. Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Που δεν χρειάζεται έξωθεν εντολές για να εφαρμοστεί. Αλλά πιθανόν να χρειάζεται έξωθεν εντολές για να αποκτήσει άλλοθι».