Η πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες αφορά στο διάστημα από 22 έως 29 Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 9,8%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 31% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη τάση κατά 0,3% σε σχέση με την προ εξαμήνου αντίστοιχη έρευνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει απώλεια 0,1%.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,9% και αλλά δείχνει να επηρεάζεται από τη φυγή του Ποταμιού. Μπορεί η διάσπαση να έγινε πριν από μερικές μέρες, αλλά ήταν… κοινό μυστικό. Στην προηγούμενη έρευνα, το ποσοστό του ήταν 10,1%.
Η πρόταση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, λοιπόν, η ΝΔ είναι πρώτη με 31%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,2% και το Κίνημα Αλλαγής με 8.9%. Η Χρυσή Αυγή είναι στο 7,1% και το ΚΚΕ στο 5,8%. Κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή είναι: Ένωση Κεντρώων (2,9%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,8%), Ελληνική Λύση (1,1%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%).
«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 3,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 15,8%. Στην «αδιευκρίνιστη ψήφο» περιλαμβάνονται οι απαντήσεις στα ερωτήματα «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» (7,2%) και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» (8,6%).
Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 55,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,6%. Στο 15,9% είναι το ποσοστό για το… «κανένα κόμμα».
Οι εκλογές
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 36,7% απαντά η ΝΔ, το 25,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,3% κανένα κόμμα.
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά, το 46,9% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,8% απαντά ΝΔ.
Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τάσσεται το 48% των ερωτηθέντων, αντίθετα από το 43,4% που θέλει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το 36,6% πιστεύει ότι οι εκλογές θα είναι πρόωρες, αντίθετα από το 53,6% που εκτιμά το αντίθετο.
Ο καταλληλότερος
Κανένας είναι η απάντηση που… κερδίζει ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ερώτημα «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», το 22,8% απαντά «Τσίπρας», το 32,6% «Μητσοτάκης» και το 40,1% «Κανένας από τους δυο».
Το Σκοπιανό και… Μνημόνιο
«Με βάση αυτά που γνωρίζετε, έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει, πώς κρίνετε συνολικά τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ» είναι το ερώτημα για το Σκοπιανό. «Σίγουρα Αρνητικά / Μάλλον Αρνητικά» απαντά το 68,3% και «Σίγουρα Θετικά / Μάλλον Θετικά» απαντά το 12,8%.
Όσον αφορά στο αν η Ελλάδα θα βγεί από τα Μνημόνια μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, οι πολίτες δεν είναι όσο αισιόδοξη και σίγουρη είναι η κυβέρνηση. «Εσείς πιστεύετε ότι η χώρα το καλοκαίρι του 2018, με τη λήξη του παρόντος προγράμματος θα χρειαστεί ή δεν θα χρειαστεί να υπογράψει νέο Μνημόνιο;» είναι το ερώτημα. Το 49,9% απαντά πως «Σίγουρα ή μάλλον» θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο. Αντίθετη άποψη έχει το 34,6%.
Δείτε παρακάτω πως αξιολογούν οι πολίτες και τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Eurogroup για το χρέος.