Ο 33χρονος άρχισε να ψαρεύει επαγγελματικά από την ηλικία των 15 χρόνων όταν τελείωσε το γυμνάσιο, ενώ από παιδί ψάρευε μαζί με τον πατέρα του.
Προκειμένου να προστατευτεί η θαλάσσια ζωή από την υπεραλίευση στον ποταμό Γιανγκτζέ, θεσπίστηκε νόμος από το 2003 που ορίζει μια περίοδο κατά την οποία απαγορεύεται η αλιεία. Πλήρης απαγόρευση ισχύει σε 332 περιοχές στην λεκάνη του ποταμού που είναι καταφύγια δελφινιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνολικά 235 αλιείς να πρέπει να αναζητήσουν άλλες πηγές εισοδήματος ή να περιμένουν μέχρι το 2019 που θα λήξει η απαγορευτική περίοδος για να ξαναρχίσουν την αλιεία.
Μια έρευνα σχετικά με τους αλιευτικούς πόρους έδειξε ότι υπήρχαν 86 είδη ψαριών στο τμήμα Τονγκλίνγκ του ποταμού, συμπεριλαμβανομένων τριών προστατευόμενων ειδών. Μέχρι το 2014 ο αριθμός αυτό είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό.
Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι ημέρες που θα ψάρευε ήταν λιγοστές πλέον, ο Γουάνγκ έκανε νέα σχέδια και στράφηκε στην αναπαραγωγή ψαριών. Τονίζει ότι σήμερα μέσω της ιχθυοκαλλιέργειας κερδίζει πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με παλαιότερα που ψάρευε. Προσθέτει ότι έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον όπως για παράδειγμα, να δραστηριοποιηθεί στον αγροτουρισμό, να ψαρεύει με αγκίστρι και να φτιάξει έναν ξενώνα.
«Η ζωή μου άλλαξε εντελώς. Πρέπει να σταματήσουμε να κακοποιούμε το ποτάμι και οφείλουμε να το προστατέψουμε», λέει ο Γουάνγκ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ