Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών επισημαίνοντας ότι, «Η Ρωσία είναι μία μεγάλη χώρα η οποία έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και εμείς θέλουμε αυτές οι φιλικές σχέσεις να γίνουν ακόμα καλύτερες στο μέλλον. Υπάρχουν όμως διεθνείς κανόνες που διέπουν τις διμερείς σχέσεις, υπάρχουν κανόνες τους διπλωματικούς χειρισμούς, όταν λοιπόν αυτοί οι κανόνες παραβιάζονται, ακόμα και αν αυτό αφορά μία φίλη χώρα, θα έλεγα εγώ πολύ περισσότερο, όταν έχουμε μία φίλη χώρα. Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Αυτό κάναμε. Έχουμε μιλήσει με τους Ρώσους φίλους μας, τους είπαμε ότι θεωρούμε ότι ορισμένες κινήσεις στελεχών τους ξεφεύγουν από τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται μία διπλωματική αποστολή».
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι, «ήθελα να διαβεβαιώσω μέσω του καναλιού σας, ότι θεωρούμε ότι αυτό το επεισόδιο θα είναι παροδικό και δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν είναι αποτέλεσμα πίεσης ή αποτέλεσμα άλλων σχεδιασμών. Αντιδράσαμε σε κάτι που θεωρήσαμε ότι ξεφεύγει από τη διπλωματική πρακτική και πρέπει να το κάνουμε αυτό, θαρρώ, στους φίλους μας, καθώς πρέπει, οι καλοί λογαριασμοί να καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ φίλων».
Τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ
Μιλώντας για τη Συμφωνία με τα Σκόπια ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι, «Η ίδια η συνθήκη προβλέπει ότι μόνο εφόσον η άλλη πλευρά εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, αλλάξει και με συνταγματικό τρόπο το όνομα της, μόνο τότε η ελληνική Βουλή θα προχωρήσει στην κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Επομένως με έναν πανηγυρικό τρόπο έχουμε εξασφαλίσει εμείς ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα δεν πρόκειται να μπουν στη Συμμαχία».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και στο θέμα των δύο στρατιωτικών επισημαίνοντας ότι «Λοιπόν έχουμε σκοπό και στη Σύνοδο Κορυφής να θέσουμε το ζήτημα όπως το έχουμε θέσει σε όλα τα διεθνή φόρα το τελευταίο διάστημα, αλλά με επίταση να τεθεί σε αυτή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι έχουν ξεπεραστεί προ πολλού τα όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να έχει λυθεί αυτό το ζήτημα. Πλέον είναι ζήτημα που δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις, δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη δύση. Είναι ένα θέμα Εφαρμογής του νομικού πολιτισμού να έχουν δίκαιη δίκη οι στρατιωτικοί μας εκεί».