Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι νομικοί παραστάτες των προσφευγόντων ανέπτυξαν τις θέσεις τους.
Ταυτόχρονα, ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του «Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας» Γιώργος Κόκκας, καταγόμενος από Θεσσαλονίκη, κατέθεσε, υπόμνημα υπέρ των θέσεων των Παμμακεδονικών Οργανώσεων και υποστήριξε ότι είναι ανυπόστατη η όλη διαδικασία, καθώς δεν προηγήθηκε δημοψήφισμα στην χώρα μας.
Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτεια έχει προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων και ζητούν να ανασταλεί και ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, επειδή παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας).
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι παραβιάσθηκε τόσο η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του άρθρου 1 παρ. 3 Συντάγματος, επειδή υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά παραβιάσθηκε και η αρχή της δεδηλωμένης για το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.
Η κύρια αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας, Δημήτρη Σκαλτσούνη. Η απόφαση επιλογή της αιτήσεως αναστολής αναμένεται το προσεχές διάστημα.
Έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 μέλη των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, με σημαίες και πανό.