Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Η Τουρκία φρενάρει την κυβέρνηση να ανακοινώσει γενναίες παροχές στην ΔΕΘ

Η Τουρκία φρενάρει την κυβέρνηση να ανακοινώσει γενναίες παροχές στην ΔΕΘ

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των διακοπών ξεκινά από σήμερα και στην κυβέρνηση έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου και ο πρωθυπουργός με τα όσα όπλα διαθέτει στην φαρέτρα του θα επιχειρήσει να αναστρέψει το δυσμενές για αυτόν και την κυβέρνησή του κλίμα.

Η είδηση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ήρθε να λειτουργήσει σαν επουλωτικό στα τραύματα που έχει αφήσει η τραγωδία στο Μάτι.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν άριστα πως για να αναστραφεί έστω και μερικώς το κλίμα χρειάζονται έργα και κυρίως παροχές. Ωστόσο επίσης γνωρίζουν ότι τα περιθώρια της οικονομίας δεν είναι τέτοια που να επιτρέπουν να κάνει σοβαρές παροχές. Η πορεία του προϋπολογισμού, έστω και με το ζόρι κινείται εντός του στόχου, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί εκ νέου να διανείμει το κοινωνικό μέρισμα.

Από την προσεχή Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι επαφές εντός του κυβερνητικού σχηματισμού προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση αυτό που θα ήθελε, είναι η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αλλά αυτό φαντάζει ως ιδιαίτερα δύσκολο. Οι Ευρωπαίοι μπορεί επισήμως να λένε μονότονα «μην κάνετε βήμα πίσω από αυτά που έχετε δεσμευτεί», ωστόσο είναι σίγουρο ότι το θέμα έχει συζητηθεί, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όμως η κατάσταση στην Τουρκία που έχει φέρει έντονες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον επί του παρόντος δεν επιτρέπει ακόμη και σκέψη για αναβολή των μειώσεων. Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για την επόμενη ημέρα. Κατά συνέπεια ένα πισωγύρισμα θα αποτελούσε «βούτυρο στο ψωμί τους» κάτι που για κανέναν λόγο δεν θα ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, η διεθνής οικονομική συγκυρία και οι κραδασμοί που προκαλούνται με επίκεντρο την κρίση στη γειτονική Τουρκία εξελίσσονται σε παράγοντα έντονου προβληματισμού για τις προοπτικές που διαμορφώνονται ενόψει της ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα πολύ πιο ομαλό περιβάλλον για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, αν και είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθεί με βεβαιότητα η διάρκεια και το μέγεθος των αναταράξεων που θα προκαλέσει η τουρκική κρίση. Για την ώρα, πάντως, η αύξηση στις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καθιστά απαγορευτική την έξοδο στις αγορές άμεσα.

Έτσι οι όποιες ανακοινώσεις θα έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και όχι βραχυπρόθεσμο, με εξαίρεση βέβαια το μέρισμα. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν πιθανότατα την παράμετρο της φορολόγησης, καθώς ήδη από το Μεσοπρόθεσμο είχε γίνει αναφορά σε φοροελαφρύνσεις για το 2019.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις