Για το τι έφταιξε, αλλά κυρίως για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην ξαναζήσουμε εικόνες αντίστοιχες με την τραγωδία στις πυρκαγιές της Αττικής, αναφέρθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Φαινόμενα σαν το Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, μπορεί να βλέπουμε ακόμα και 10 φορές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πόρισμα, το οποίο έχουν διαβάσει όπως ανέφερε 250.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, ο κ. Λέκκας υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο»! Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του Όρους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Άγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος, περιοχές χωρίς δυνατότητα διαφυγής”, όπως το Μάτι.
«Φαινόμενα όπως στο Μάτι, θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής» ανέφερε, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια οι πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν κατά 30% και οι κατολισθήσεις κατά 60%. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε ο καθηγητής ενώ αναφερόμενος και στην ετοιμότητα, έφερε παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου όπως είπε, το θέμα της προληπτικής εκκένωσης απασχολεί κάθε έξι μήνες τον πληθυσμό που καλείται σε άσκηση.
Ειδικά για το Μάτι, που έγινε παγίδα θανάτου για τους 96 ανθρώπους, εξήγησε πως “η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση”. Σημείωσε επίσης ότι η αλληλεπίδραση των ισχυρότερων της τελευταίας οκταετίας δυτικών ανέμων με την μορφολογία της περιοχής (οικισμοί και πευκοδάσος) συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς ως την ακτή μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες.