Η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει τον θύλακα για περισσότερο από μια δεκαετία, θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης μεταξύ ΝΑΤΟ και Αιγύπτου.
Το Ισραήλ δικαιολογεί τον αποκλεισμό ως αναγκαίο για να περιορίζεται η Χαμάς, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του, στον οποίο έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους μέσα σε μία δεκαετία.
Από τις 30 Μαρτίου η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το θέατρο διαδηλώσεων κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων με αίτημα την άρση του αποκλεισμού και το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν ή έφυγαν από τη γη τους για να δημιουργήσουν το Ισραήλ το 1948. Η περιοχή αυτή και τα περίχωρά της έχουν επίσης βιώσει διάφορα επεισόδια ανταλλαγής παλαιστινιακών ρουκετών και ισραηλινών επιδρομών αυξάνοντας έτσι τους φόβους μιας νέας σύγκρουσης.
Ο Ισμαήλ Χανίγε διευκρίνισε οτι μια συμφωνία θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια των αραβικών χωρών σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν «την υλοποίηση των όσων έχουν αποφασιστεί.»
«Είμαστε σε καλό δρόμο για να τερματιστεί ο άδικος αποκλεισμός της Γάζας και αυτό όχι χάρη στον κατακτητή, αλλά χάρη στη δική σας (…) αντίσταση» είπε χαρακτηριστικά.
Από τις 30 Μαρτίου τουλάχιστον 171 κάτοικοι της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά, ενώ σκοτώθηκε και ένας ισραηλινός στρατιώτης.
Και οι δύο πλευρές φαίνεται να αναζητούν μία νηνεμία κατά τη διάρκεια των έμμεσων διαπραγματεύσεων. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα Τρίτη διαδηλώσεις των Παλαιστινίων κατά μήκος των συνόρων.
Ποινική έρευνα για το θάνατο των δύο Παλαιστινίων
Στο μεταξύ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόϊτερς, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε οτι θα ξεκινήσει ποινική έρευνα για δύο περιστατικά όπου παλαιζστίνιοι έφηβοι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.
Η έρευνα για το θάνατο του 18χρονου Αμπεντ Ναμπί στις 30 Μαρτίου και του 15χρονου Οτμάν Χέλες, στις 13 Ιουλίου, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός για τη χρήση θανατηφόρου βίας στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από πέντε μήνες.