Παρά την παρέμβαση ακόμη και του Πάπα Φραγκίσκου, η κυβέρνηση της Ιταλίας αρνείται να επιτρέψει την αποβίβαση των προσφύγων, που διασώθηκαν πριν από σχεδόν 10 μέρες. το Σάββατο (25.08.2018) όμως, σε 16 από αυτούς επετράπη να μεταφερθούν στην ξηρά για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Όπως ανέφεραν τα ιταλικά ΜΜΕ, τρεις από τους 16 ανθρώπους που αποβιβάστηκαν από το Diciotti πάσχουν από φυματίωση και άλλοι δυο από πνευμονία. Πριν από τέσσερις μέρες, εξάλλου, είχε γίνει γνωστό ότι σε πολλούς από τους επιβάτες του πλοίου είχε διαγνωστεί ψώρα.
Οι γιατροί τους… κατέβασαν από το Diciotti
Την απόφαση για την άμεση αποβίβαση πήραν γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας της Κατάνης. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για 11 γυναίκες και 5 άνδρες, οι δύο εκ των οποίων πάσχουν από φυματίωση. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κατάνης είχαν ζητήσει την αποβίβασή τους και το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας συμφώνησε.
Πολλοί γιατροί και επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας ανέβηκαν το πρωί στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής προκειμένου να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στις δικαστικές αρχές της Σικελίας για την υπόθεση.
Ο Λουίτιζ Πατρονάτζιο, ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο, στη Σικελία, ο οποίος έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση του Diciotto, πήρε κατάθεση από πολλούς υπαλλήλους του υπουργείου ώστε να καταλάβει ποιος έδωσε την εντολή απαγόρευσης της αποβίβασης των μεταναστών. Τα αδικήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί είναι “περιορισμός προσώπων”, “παράνομη σύλληψη” ή και “κατάχρηση εξουσίας”.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που τηρεί σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, έχει ήδη αντιδράσει στην έρευνα, καλώντας τον εισαγγελικό λειτουργό να ρωτήσει απευθείας τον ίδιο. “Θα έπρεπε να ρωτήσει εμένα και όχι να ζητά διευκρινίσεις από υπαλλήλους που εκτελούν τις εντολές που δίνει ο υπεύθυνος, δηλαδή εγώ” είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων που διασώθηκαν προέρχεται από την Ερυθραία και οι υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τους δοθεί άσυλο.
Πλέον, θεωρείται αρκετά πιθανό το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης να επιτρέψει την αποβίβαση μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αφού θα έχει προηγηθεί η καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια λύση η οποία να βασίζεται σε σωφροσύνη και ανθρωπιά».
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, κατεβάζοντας εν μέρει τους τόνους, άφησε να διαρρεύσει ότι η συνολική του γραμμή δεν αλλάζει, αλλά «εργάζεται για μια θετική λύση» και ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές να επιτευχθεί».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ