Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Για πάντα… καλοκαίρι; Σήμερα «κληρώνει» για τη χειμερινή ώρα – Η πρόταση της Κομισιόν

Για πάντα… καλοκαίρι; Σήμερα «κληρώνει» για τη χειμερινή ώρα – Η πρόταση της Κομισιόν

Να καταργηθεί η χειμερινή ώρα στην Ευρώπη θα προτείνει σήμερα η Κομισιόν. Ποιος θα πάρει την οριστική απόφαση για την αλλαγή ώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα να καταργηθεί η χειμερινή ώρα στην ΕΕ, έπειτα από διαβούλευση με πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Θα το αποφασίσουμε σήμερα” στην Κομισιόν, δήλωσε ο Γιούνκερ μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να παραμείνει σε ισχύ μόνιμα η θερινή ώρα.

“Κάναμε δημόσια διαβούλευση” για το θέμα από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου. “Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε”, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

“Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν”, πρόσθεσε.

Θερινή ώρα για πάντα;

Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας, και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα, που υιοθετήθηκε αρχικά στην Ευρώπη προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, με τους επικριτές της να επισημαίνουν κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί.

«Η ετήσια οδηγία, που τέθηκε σε ισχύ το 2001, ορίζει για το σύνολο της ΕΕ εναρμονισμένες ημερομηνία και ώρα για την αρχή και το τέλος της περιόδου της θερινής ώρας, με στόχο να βοηθηθεί η εσωτερική αγορά να λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο», υπενθυμίζουν στην ανακοίνωση.

Από το 1996, όλοι οι Ευρωπαίοι γυρίζουν τους δείκτες του ρολογιού τους μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης δείχνουν πως οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το θέμα αυτό, αφού το 3,79% του πληθυσμού τους απάντησε στο ερωτηματολόγιο.

Ακολουθούν οι Αυστριακοί (2,94%) και οι Λουξεμβούργιοι (1,78%). Σε όλες τις άλλες χώρες, απάντησε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις