Πολιτική

Πάιατ: Σύμμαχος – κλειδί η Ελλάδα

«Θεωρούμε την Ελλάδα σύμμαχο-κλειδί, στυλοβάτη της σταθερότητας στην περιοχή» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στηνΕΡΤ ενώ αναφέρθηκε επίσης στο μήνυμα το οποίο στέλνει η αμερικανική συμμετοχή στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Το ξεκάθαρο, από τη συμμετοχή μας στην Έκθεση είναι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξετάζουν εκ νέου και σε βάθος τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Όχι μόνο ως αγορά με έντεκα εκατομμύρια πολίτες, αλλά και λόγω του ρόλου της Ελλάδας, κι ειδικά της Θεσσαλονίκης, ως πύλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με τριάντα εκατομμύρια καταναλωτές. Οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή και την Ελλάδα, ως ηγέτη της» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρόσθεσε:

«Χαίρομαι πολύ για την ισχυρή παρουσία μας στην Έκθεση, από τους συνεργάτες μας στο ΑΧΕΠΑ και όλες τις αμερικανοελληνικές οργανώσεις της διασποράς, από τους οποίους πολλοί κατάγονται από τη Β. Ελλάδα, τη Μακεδονία. Θα είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή την κληρονομιά».

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ επεσήμανε τη «δέσμευση των ΗΠΑ, του λαού και της κυβέρνησης τους, να στηρίξουν την Ελλάδα στην έξοδο της από την κρίση» και δήλωσε υπερήφανος για την ισχυρή εταιρική παρουσία και για την αντιπροσώπευση της χώρας του, υπό τον υπουργό Εμπορίου κ. Ουίλμπουρ Ρος και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους στη ΔΕΘ.

«Υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα από την κυβέρνηση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ τιμούν τη συμμαχία τους με την Ελλάδα και θέλουν να τη δουν να βγαίνει επιτέλους από μια πολύ δύσκολη οκταετία οικονομικής κρίσης και να γίνει ισχυρός σύμμαχος και στυλοβάτης της σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο κ. Πάιατ.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε, ώστε οι Βόρειοι γείτονες σας στα Δυτικά Βαλκάνια να πλησιάσουν στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, να κινηθούν προς ένταξη στην Ε.Ε. και – εάν το θέλουν οι πολίτες τους – και στο ΝΑΤΟ. Θεωρούμε την Ελλάδα φυσικό μας σύμμαχο στις σχέσεις με την Τουρκία και σημαντικό παράγοντα με πολύ μακρά ιστορία στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντική η εστίαση της παρουσίας μας φέτος στον τομέα της Ενέργειας» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην διυπουργική συνάντηση της Παρασκευής για την ενέργεια, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ, αλλά και στα υπό κατασκευή ενεργειακά έργα και δίκτυα (TAP, κ.λπ.) στο Αιγαίο και στη Β. Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «πρόοδος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης». «Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακού κέντρου στην Ευρώπη. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας για την περιοχή» είπε ο κ. Πάιατ.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρός συνεργάτης, στρατηγικός συνεργάτης, που έχει την ίδια άποψη με μας για πολλά σημαντικά θέματα της Ευρώπης σήμερα. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά. Όχι μόνο για την Έκθεση, μα και για τη δημιουργία μιας σταθερής και ευημερούσας περιοχής» κατέληξε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

«Αυτή η διοργάνωση θα είναι διοργάνωση-τομή στην ιστορία της ΔΕΘ, διότι συμπίπτει ακριβώς και με την παρουσία των ΗΠΑ, αλλά και με την έξοδο από τα μνημόνια» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας, ότι παρατηρείται πλέον «πολύ αυξημένο» αμερικανικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, και για «οικονομική παρουσία».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι φανερό από τη θέση της στο χάρτη ότι μπορεί να διεκδικήσει και να έχει ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε ότι έχει τις δυνατότητες να γίνει «κόμβος μεταφορών, επικοινωνιών, εμπορίου» και τόπος, όπου, η νέα επιχειρηματικότητα, οι ιδέες και η τεχνολογία «ανθίζουν».

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εργάζεται και προωθεί πολιτικές που μπορούν να μετατρέψουν τα Βαλκάνια «από χώρο ανταγωνισμών, εθνικισμών και συγκρούσεων» σε «πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για την παγκόσμια οικονομία» και σε «μια περιοχή ειρήνης», που «πολλαπλασιάζει» τις δυνατότητες των λαών.

«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να εργάζεται για να πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες συνανάπτυξης και ειρήνης στην περιοχή. Αυτό είναι το μέλλον, αυτό επιζητούμε. Οι δυνατότητες συνανάπτυξης και ειρήνης περνούν μέσα και από την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους βόρειους γείτονες μας» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Κάποιες δυνάμεις, ενδεχομένως αυτό να μην το επιθυμούν. Να μην επιθυμούν, δηλαδή, οι βόρειοι γείτονες μας να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας αφορά εμάς. Εμείς υποστηρίζουμε, κοιτάμε και προκρίνουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα οποία ταυτίζονται με τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής».

«Η Β. Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει το κέντρο ανάπτυξης των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Αλλά προϋπόθεση για να γίνει αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι να λυθούν τα προβλήματα με τους βόρειους γείτονες μας» συνέχισε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το υπουργείο θα βρίσκεται στη ΔΕΘ με το περίπτερο της «Ψηφιακής Ελλάδας», με συμμετοχή καινοτόμων start ups και με πολλές δράσεις. Τέλος, ο κ. Παππάς προανήγγειλε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις οπτικοστικουστικές παραγωγές.

Στην αμερικανική συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ (εξήντα εταιρίες) αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, χαρακτηρίζοντας τις την «αφρόκρεμα» της αμερικανικής επιχειρηματικότητας στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας, κ.λπ. Στην παρουσία των εταιριών τους στη ΔΕΘ αναφέρθηκαν ο γενικός διευθυντής «Σίσκο» Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας Αντώνης Τσιμπούκης και ο διευθύνων σύμβουλος «Pfizer Hellas» Ζαχαρίας Ραγκούσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα