Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Οι εισφορές το 2019, πρώτα θα αυξηθούν και μετά τα μειωθούν – Σκωτσέζικο ντουζ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

Οι εισφορές το 2019, πρώτα θα αυξηθούν και μετά τα μειωθούν – Σκωτσέζικο ντουζ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχαν μεταξύ των άλλων και στόχευση τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αδικούνται από το νέο ασφαλιστικό. Η παροχή αυτή όμως έρχεται 1,5 χρόνο μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου και στο τέλος της ημέρας θα φανεί ότι η μείωση των εισφορών αποτελούν …. ασπιρίνη, αφού ουσιαστικά όποιες ελαφρύνσεις έρχονται με σοβαρή καθυστέρηση και αφού θα προηγηθεί μία ακόμη αύξηση.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το πρόβλημα παραμένει και η όποια ασπιρίνη δεν θα θεραπεύσει την αδικία, αλλά θα δώσει μία ανάσα, αλλά μετά την επιβάρυνση.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ήρθε μία σημαντική επιβάρυνση, ενώ από την αρχή του έτους και πριν τις μειώσεις θα έρθουν οι αυξήσεις. Εφόσον αυτά που είπε ο πρωθυπουργός γίνουν πράξη, τότε οι εισφορές θα επιστρέψουν στην κατάσταση – οι εισφορές – με την πρώτη εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Το δομικό όμως πρόβλημα παραμένει. Η κυβέρνηση συνεχίζει και δυστυχώς και αντιπολίτευση δεν έχει πειστική απάντηση, αφού αντιμετωπίζει το εν λόγω πρόβλημα μόνο ως πρόβλημα υψηλών εισφορών, βλέπει το ασφαλιστικό ως δεξαμενή αναδιανομής εισοδήματος και όχι ως «κουμπαρά» επιστροφής του μεγαλύτερου μέρους των εισφορών του κάθε εργαζομένου.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μόνο τα… αυτά που ηχούν όμορφα στα αυτιά των εργαζομένων, αλλά παρέλειψε, προφανώς από στιγμιαία αμέλεια τα αρνητικά του συστήματος.
Τα καλά
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών για την κύρια σύνταξη θα μειωθεί από το 20%, που είναι σήμερα, στο 13,33%. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες, αν θέλουν θα μπορούν να πληρώνουν και με βάση υψηλότερο συντελεστή, καθώς ο μειωμένος συντελεστής θα συνεπάγεται και χαμηλότερη σύνταξη. Και αυτό διότι οι συντάξιμες αποδοχές κάθε έτους θα ανάγονται με βάση το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβληθεί στο σύστημα.
Το δεύτερο καλό είναι ότι ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την επικούρηση και το εφάπαξ παραμένει μεν στο επίπεδο του 11% (7% και 4% αντίστοιχα), αλλά με βάση υπολογισμού τα 586 ευρώ. Έτσι, προκύπτει και το ποσό των 64,5 ευρώ που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το ποσοστό θα εφαρμοστεί και αναδρομικά από την 1η/1/2017 καθώς η κατάσταση με τα αναδρομικά έχει φτάσει στο απροχώρητο. Περισσότεροι από 150.000 αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληρώσει εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ από την 1η/1/2017 με ευθύνη του ΕΦΚΑ και η βεβαίωση των αναδρομικών με συντελεστή 11% επί του πραγματικού εισοδήματος θα ισοδυναμούσε με εξόντωση. Εννοείται ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα επηρεάσει ανάλογα και το ύψος της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ. Να σημειωθεί πάντως ότι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας δεν αναφέρει τίποτα για το αν θα υπάρξει και αναδρομική εφαρμογή του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το κατώτατο πλαφόν των 64,5 ευρώ.

Αυτά που δεν είπα

Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός και δεν αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας; Ότι από την 1η/1/2019, θα εφαρμοστεί κανονικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, η βάση θα είναι τα καθαρά κέρδη συν τις ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς χωρίς να υπάρχει η έκπτωση του 15% που υπήρχε φέτος. Το τι σημαίνει αυτό στην πράξη φαίνεται από τα ακόλουθα παραδείγματα:

Αυτοαπασχολούμενος με κέρδη 20.000 ευρώ πλήρωσε το 2017 ασφαλιστικές εισφορές 5.390 ευρώ. Το 2018, το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 5.816 ευρώ λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού και επρόκειτο να εκτοξευτεί στα 6.957 ευρώ από την 1η/1/2019 λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού. Λόγω της μείωσης του συντελεστή, ο «λογαριασμός» θα περιοριστεί στα 5.236 ευρώ, δηλαδή μόλις 154 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με το 2017. Περίπου το ίδιο ποσό δηλαδή, αλλά με σαφώς λιγότερα δικαιώματα.
Αυτοαπασχολούμενος με κέρδη 50.000 ευρώ πλήρωσε 13.475 ευρώ το 2017 και θα έφτανε να πληρώνει 17.394 ευρώ μόνο για την κύρια σύνταξη αν δεν γινόταν η εξαγγελία. Τώρα, οι εισφορές που θα καταβληθούν θα είναι 13.089 ευρώ, δηλαδή περίπου 400 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις