Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Σήριαλ χωρίς τέλος για τις συντάξεις – Νέα σενάρια

Σήριαλ χωρίς τέλος για τις συντάξεις – Νέα σενάρια

– Καθοριστική συνάντηση σήμερα Τσακαλώτου – Σολτς
– Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για τις μειώσεις στις συντάξεις
– Τι λένε τα νέα σενάρια

Αλλάζει τακτική η κυβέρνηση και μέσω διαρροών μεταφέρει τις οριστικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων για τον Δεκέμβριο και όχι για τον Νοέμβριο όπως αρχικά είχε αφήσει να διαρρεύσει, σε κάτι που φαίνεται να συμφωνούσαν απόλυτα και οι δανειστές. Πάντως είναι πιθανό σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνάντηση που πιθανότατα να έχει με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της συνάντησης των ευρωπαίων σοσιαλιστών να έχει μία αίσθηση για τις προθέσεις της Γερμανίας.

Η πληροφορία που διέρρευσε πάντως χθες ότι οι οριστικές αποφάσεις πάνε για Δεκέμβριο, ίσως και να πρόκειται για μία κίνηση τακτικής ή για μπλόφα και αυτό διότι το τελευταίο Eurogroup του 2018, είναι προγραμματισμένο για τις 3 Δεκεμβρίου. Εάν εκεί ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν στις λίγες εναπομείνασες ημέρες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το σημαντικότερο εξ αυτών είναι το γεγονός ότι θα έχει προηγηθεί η οριστική κατάθεση του προϋπολογισμού .

Η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχει θέσει πολύ ψιλά τον πήχη και πιστεύει ότι αυτός τοποθετείται στην ακύρωση του μέτρου.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Οι όποιες ελπίδες δημιουργούνται από τις ελάχιστες διαρροές των δανειστών και οι οποίες σχετίζονται μόνο με το μετριαστεί το μέτρο, δηλαδή μικρότερες μειώσεις ή κόφτης από ένα επίπεδο συντάξεων και κάτω.

Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα ακουστούν και θα γραφούν πολλά σενάρια, τα οποία ενδεχομένως θα είναι συνεχή και αλληλοσυγκρουόμενα. Στο Μαξίμου όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε γράψει «παίζουν τα ρέστα τους» με το συγκεκριμένο θέμα. Οι γραμμές όμως παραμένουν δύο. Η πρώτη λέει «ή όλα ή τίποτε» και η άλλη που υιοθετείται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι «πάμε να πάρουμε ότι περισσότερο μπορούμε».

Ο καιρός θα δείξει ποια τάση θα επικρατήσει. Αν πάντως επικρατήσει η πρώτη, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και πολιτικές εξελίξεις με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που οι δανειστές δεν υποχωρήσουν και δεν ακυρώσουν το μέτρο. Διότι η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα σταθεί αν προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια, έστω και να διατείνονται ότι «δεν μας ενδιαφέρουν οι αγορές».

Αύριο πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο περιθώριο της συνεδρίασης του EuroWorking Group θα έχει τις πρώτες ουσιαστικές επαφές για το θέμα των συντάξεων, έστω και αν δεν είναι στην ατζέντα, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνομιλίες γύρω από αυτό το ζήτημα.

«Αν υπάρχει μία περίπτωση το θέμα των συντάξεων να συζητηθεί στο EWG, θα είναι από… σπόντα, στην ενημέρωση που θα κάνει η ελληνική πλευρά αναφορικά με τους στόχους και τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας. Στη συνεδρίαση του EWG θα εξεταστούν τα στοιχεία που παρέδωσε η ελληνική κυβέρνηση στο κουαρτέτο των δανειστών το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής του ελέγχου της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα.

Σε αυτή τη βάση το EWG θα προχωρήσει σε έναν πρώτο απολογισμό των διαβουλεύσεων της προηγούμενης εβδομάδας, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν σχετικά από την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των συζητήσεων με τους πιστωτές, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται τώρα στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού- το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά στο θέμα των συντάξεων και τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχει στον προϋπολογισμό.
Επισήμως, η λήψη των τελικών αποφάσεων για τις συντάξεις συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την εκπόνηση της πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου

Πάντως η κυβέρνηση μπορεί να έθεσε το θέμα της ακύρωσης του μέτρου στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο οι επικεφαλής των θεσμών δεν έκαναν καμιά αναφορά στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο πριν αναχωρήσουν από τη χώρα μας. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή, ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο για τεχνικούς αλλά και πολιτικούς λόγους.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις