Κόσμος

Brexit – Μέι: Ραγδαίες εξελίξεις! Αναμένονται παραιτήσεις υπουργών

Ορισμένοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι θα απαιτήσουν να τους παρουσιάσει ένα «εναλλακτικό σχέδιο» όσον αφορά την πρότασή της για το Brexit. Μάλιστα, ενδέχεται να υποβάλλουν ομαδικώς τις παραιτήσεις τους εάν δεν αλλάξει πορεία, ανέφερε η συντηρητική βρετανική εφημερίδα The Telegraph επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Οι υπουργοί θα απαιτήσουν από τη Μέι να τους παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στην πρότασή της, που είναι γνωστή ως «Τσέκερς», κατά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα (1).

Το σχέδιο της Μέι ήδη δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εξωθώντας τη συντηρητική πρωθυπουργό να υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση και να αξιώσει από τους ομολόγους της να της κάνουν εκείνοι τις δικές τους προτάσεις.

Οι οπαδοί του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι καλωσόρισαν την Παρασκευή τον αδιάλλακτο τόνο της, όμως η πρόταση της έχει δεχθεί επικρίσεις και στο εσωτερικό.

Νέα πρόταση αλλιώς… παραίτηση

Κατά το δημοσίευμα υπάρχει έντονη «φημολογία» κατά την οποία η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Έστερ ΜακΒέι πιθανόν θα αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο εάν δεν παρουσιαστεί νέα πρόταση, ενώ η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ επίσης φέρεται να προτίθεται να παραιτηθεί, αν και η εφημερίδα σημείωσε πως φίλοι της διαψεύδουν ότι θα υποβάλλει παραίτηση.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Μόρντοντ έκρινε ότι η συμπεριφορά της ΕΕ αυξάνει την υποστήριξη στο ΗΒ προς το Μπρέξιτ, ακόμη και χωρίς καμιά συμφωνία.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Σάτζιντ Τζάβιντ, ο υπουργός Εσωτερικών της Μέι, θέλει να δει μια πρόταση που θα καθιστά ευκολότερο για τη Βρετανία να κλείνει συμφωνίες για το εμπόριο, πάντως δεν αναμένεται να υποβάλλει την παραίτησή του.

Αντεπίθεση από την Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πέρασε την Παρασκευή (21.09.2018)  στην αντεπίθεση μετά την «απαράδεκτη» απόρριψη των προτάσεών της για το Brexit από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου στο Σάλτσμπουργκ.

Η παρέμβασή της προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι είναι «πεπεισμένος πως εξακολουθεί να είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, καλός για όλους».

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», κατήγγειλε η Μέι σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε χθες από το γραφείο της στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτουμε τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια λεπτομερή εξήγηση και αντιπροτάσεις», πρόσθεσε.

«Άρα τώρα χρειάζεται να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτική τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο», εξήγησε.

“Το Τσέχερς είναι το καλύτερο σχέδιο για το Brexit”

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, το σχέδιό της για το Brexit, με την ονομασία «Τσέκερς», το οποίο παρουσίασε τον Ιούνιο παραμένει «ο καλύτερος τρόπος να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας εδώ και στην Ευρώπη και να αποφευχθεί ένα φυσικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας», όπως ζητούν οι Βρυξέλλες.

Ωστόσο στο Σάλτσμπουργκ οι 27 ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν τη βρετανική θέση. Η Μέι ζήτησε να της συμπεριφέρονται «με σεβασμό» οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της και τόνισε ότι πλέον το Λονδίνο αναμένει την «εναλλακτική» των Βρυξελλών.

Αντιδράσεις από την ΕΕ και το εσωτερικό της Βρετανίας

«Για το καλό των διαπραγματεύσεων και από σεβασμό προς τις προσπάθειες της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αποφασίσαμε να θεωρήσουμε το σχέδιο Τσέκερς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επέμεινε από την πλευρά του ο Τουσκ. Εξήγησε ότι «η βρετανική θέση, πριν και στη διάρκεια της συνόδου στο Σάλτσμπουργκ, ήταν εκπληκτικά σκληρή και αδιάλλακτη».

Όμως σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο Τουσκ επεσήμανε ότι «κάνω αυτές τις δηλώσεις ως στενός φίλος της Βρετανίας και ειλικρινής θαυμαστής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι».

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές «εισέρχονται σε δύσκολη φάση», όμως τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Άσεργουντ καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, οι Ευρωπαίοι «προχώρησαν σε ένα είδους διευκρίνιση» μπροστά στις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στη Βρετανία, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ είναι «έτοιμη για υποχωρήσεις».

Η διευκρίνιση αυτή όμως έγινε σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη Μέι, λίγες ημέρες πριν το συνέδριο των Συντηρητικών που ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου στο Μπέρμιγχαμ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός «είναι ανίκανη να καταλήξει σε μια καλή συμφωνία για το Brexit», αντέδρασε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Έχει βρεθεί σε μια αδύνατη θέση», εκτίμησε από την πλευρά του ο Κιρ Στάρμερ αρμόδιος για το Brexit του Εργατικού Κόμματος. «Πίστευε ότι η σύνοδος (του Σάλτσμπουργκ) θα τη βοηθούσε στο συνέδριο (των Τόρις), όμως την έφερε σε δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα