Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Φόροι, επενδύσεις, ΕΝΦΙΑ: Ο Μητσοτάκης εξηγεί την οικονομική στρατηγική του

Φόροι, επενδύσεις, ΕΝΦΙΑ: Ο Μητσοτάκης εξηγεί την οικονομική στρατηγική του

«Είναι η οικονομία, ηλίθιε». Η θρυλική πλέον φράση του επικοινωνιολόγου του Μπιλ Κλίντον, Τζέιμς Κάρβιλ είναι οδηγός στην προεκλογική περίοδο που άτυπα ήδη έχει ξεκινήσει. Τούτο φάνηκε, άλλωστε, στους παράλληλους μονολόγους Τσίπρα-Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Επιδιώκοντας την εξειδίκευση των προτάσεών του για την οικονομία και στοχεύοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε χθες σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και τις κυβερνητικές του εξαγγελίες.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ και την πρόταση μεταφοράς του στους δήμους, ο πρόεδρος της ΝΔ συνάντησε το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ). Για να αντικρούσει μάλιστα τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί αντισυνταγματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης είχε στο πλάι του τον συνταγματολόγο, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέλυσε το νομικό σκέλος της πρότασης της ΝΔ, ενώ ο ίδιος χρησιμοποίησε πολιτικά επιχειρήματα και ζήτησε τη συνεργασία των δημάρχων για την εφαρμογή της μέσα από μεταβατικά στάδια έως το 2021, όταν και θα ισχύσει πλήρως.

Χαρακτήρισε την πρότασή του ως εμβληματική μεταρρύθμιση και τόνισε ότι ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των δημάρχων για τη διαχείριση των κονδυλίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ίδια, με ανταποδοτικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία και στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Όπως τόνιζαν μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους από την οδό Πειραιώς, τα οφέλη από την πρότασή τους, η οποία «δίνει επιτέλους νόημα στον όρο “Αυτοδιοίκηση”», είναι τα εξής:

– Υλοποιείται η διοικητική και οικονομική αυτονομία των δήμων, ενώ η είσπραξη του φόρου θα συνεχίσει να γίνεται από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα ποσά θ’ αποδίδονται άμεσα στους δήμους.

– Βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς οι δήμοι θα μπορούν με το νέο σύστημα χρηματοδότησης να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό, καλύτερη διαχείριση κι έτσι καλύτερη αξιοποίηση των πόρων τους.

– Ενδυναμώνεται η αλληλεγγύη, μέσα από το μηχανισμό εξισορρόπησης ανισοτήτων στα έσοδα που θα πηγαίνουν σε κάθε δήμο από τον ΕΝΦΙΑ και ο οποίος θ’ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα υποχρηματοδότησης.

– Ενισχύεται η διαφάνεια και γίνεται πράξη η αποκέντρωση.

Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας και σ’ αυτήν επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας, τονίζοντας ιδιαίτερα πως από αυτήν δεν θα κινδυνεύσει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί και ότι αντιθέτως θα δοθεί έμφαση στην περιστολή δαπανών του Δημοσίου.

Επέμεινε δε στο στοιχείο της έλλειψης αιφνιδιασμού, αναφέροντας ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα έχει ορίζοντα τετραετίας, προκειμένου να δοθούν μηνύματα σταθερότητας στους υποψήφιους επενδυτές. Επίσης, προανήγγειλε φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και νέες επενδύσεις, ενώ μίλησε για τη δυνατότητα οι εταιρείες να χορηγούν μετοχές ή δικαιώματα στους εργαζομένους τους, οραματιζόμενος – όπως είπε – το μοντέλο της εταιρείας του μέλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε, επίσης, αναλυτική αναφορά στην πρότασή του για το ασφαλιστικό, εμμένοντας στην πρόταση για «προσωπικό αποταμιευτικό λογαριασμό» για κάθε ασφαλισμένο.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις