Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Μικρή η συμμετοχή – Δώρο… γενεθλίων θέλει ο Ντιμιτρόφ – video, pics

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Μικρή η συμμετοχή – Δώρο… γενεθλίων θέλει ο Ντιμιτρόφ – video, pics
Φωτογραφία Reuters

Σε πλήρη εξέλιξη αλλά με τη συμμετοχή να φτάνει το 16% το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την αποχή επέλεξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Την ημέρα που υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών (17 Ιουνίου) είχε γενέθλια ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό. Σήμερα (30.09.2018) ημέρα που γίνεται το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ έχει γενέθλια ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

Σίγουρα θέλει… δώρο γενεθλίων από τους συμπολίτες του το “ναι” στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το αν θα του το κάνουν θα απαντηθεί περίπου στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) όταν και αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα. Οι κάλπες θα κλείσουν δυο ώρες νωρίτερα.

Στοίχημα για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι η συμμετοχή. Με τους Σκοπιανούς, όμως, μέχρι στιγμής να μην του… κάνουν το χατίρι.Έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή είχε φτάσει στο 16%. “Τσίμπησε” λίγο σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία που την έδιναν στο 8,12% (σ.σ. τις τέσσερις πρώτες ώρες της διαδικασίας). Λίγο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στην πόλη των Σκοπίων. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης Ζάεφ είναι το 50% για να μην έχει… τρεχάματα με την αντιπολίτευση.

Το ποσοστό της συμμετοχής πάντως δεν θεωρείται απογοητευτικό από την κυβέρνηση. Όλα αυτά ενώ και η αντιπολίτευση εμφανίζεται διχασμένη.

Οι εικόνες από τα εκλογικά τμήματα στα Σκόπια είναι χαρακτηριστικές. Είτε είναι… άδεια είτε έχουν λίγο κόσμο. Γενικώς, το κλίμα είναι κάπως μουδιασμένο.

Με την… οικογένεια στην κάλπη ο Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ήταν από τους… πρώτους που ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Πήρε τη γυναίκα του Ζόριτσα και τον γιο του Ντούσκο και πήγαν στη γενέτειρά του τη Στρουμνίτσα για να ψηφίσουν.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Στις δηλώσεις του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε νέο κάλεσμα στους συμπολίτες του να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. «Αποφασίζουμε το μέλλον της χώρας μας» είπε και τόνισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί αφορά και στις επόμενες γενιές.

Οι αντιτιθέμενοι στη συμφωνία των Πρεσπών έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά και τα καθήκοντά του είναι θεσμικά

Από την πλευρά του, ο Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε πως ο λόγος, πλέον, ανήκει στους πολίτες. «Οι πολιτικοί μιλήσαμε επί ένα μήνα και εξηγήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τι διακυβεύεται σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι. Σήμερα μιλούν οι πολίτες και οι πολίτες μιλούν μόνο ψηφίζοντας. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια ομαλή δημοκρατική διαδικασία, ότι θα κάνουμε την επιλογή η χώρα επιτέλους να προχωρήσει προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, προς τη φιλία με τους γείτονές μας στην περιοχή».

Δεν θα ψηφίσει ο Μιτσκόσκι

Ο επικεφαλής του κόμματος VMRO (κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), Χρίστιαν Μιτσκόσκι αν και είχε καλέσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, σήμερα ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην κάλπη. Αντίθετα, κάποια στελέχη του κόμματός τον “άδειασαν”. Όπως ο αντιπρόεδρος VMRO Mίτκο Γιάντσεφ (και δήμαρχος Kαβάνταρτσι), που πήγε και ψήφισε και δυο βουλευτές του κόμματος.

Click4more: Αλλού βαράνε… μύγες, αλλού μισθώνουν μέχρι και ταξί!

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

«Δεν ξέρω κανέναν που να είναι χαρούμενος»

Ιστορική χαρακτηρίζει την απόφαση που καλούνται να πάρουν οι Σκοπιανοί το Γαλλικό Πρακτορείο στην ανταπόκρισή του για το δημοψήφισμα. Μια διαδικασία που παρακολουθεί στενά όλος ο κόσμος, κυρίως οι Βρυξέλλες όπου βρίσκονται οι έδρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ που έχουν ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το δημοψήφισμα αυτό “θα αλλάξει τα πράγματα, αν μας ανοίξει την πόρτα για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ”, δήλωσε στο AFP η 74χρονη Ολιβέρα Αργκίροφσκα, μια πρώην νοσηλεύτρια, η οποία πήγε νωρίς σήμερα το πρωί για να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα στο λύκειο Τίτο στο κέντρο των Σκοπίων, όπου λιγότεροι από δώδεκα πολίτες είχαν πάει να ψηφίσουν την πρώτη ώρα μετά το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων.

Σε τοίχους των Σκοπίων είχε γραφτεί με κόκκινα γράμματα το σύνθημα: “Ναι σε μια ευρωπαϊκή Μακεδονία”, το οποίο καλούσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια “ιστορική απόφαση” και να αγνοήσουν τα αιτήματα για μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ δυσκολεύονται να αποδεχθούν το νέο όνομα, το οποίο κρίνουν ότι τους επιβλήθηκε από το εξωτερικό, προσθέτει το AFP. “Καταλαβαίνω αυτό που αισθάνονται οι “Μακεδόνες” (…) αισθάνονται εκβιασμό”, δήλωσε ο Αμπεντίν Μεμέτι, μέλος της αλβανικής μειονότητας. “Ωστόσο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικά για όλους μας”, σημείωσε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος θα ψηφίσει “ναι”, όπως και η τεράστια πλειοψηφία των μελών της κοινότητάς του (αυτή αποτελεί το 20 με 25% των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας).

“Δεν είμαι χαρούμενη. Και δεν γνωρίζω κανέναν που να κάνει χαρούμενο αυτή η συμφωνία”, δήλωσε παράλληλα η 55χρονη Ντάνιτσα Τανέσκα, κάτοικος των Σκοπίων, η οποία θα ψηφίσει “όχι”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις