Πέμπτη, 18 Ιουλ.
35oC Αθήνα

ΝΔ: Εκλογές “εδώ και τώρα” – Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών

ΝΔ: Εκλογές “εδώ και τώρα” – Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ και η μεγάλη αποχή που χαρακτήρισε τη διαδικασία δεν απασχολούν τη ΝΔ τόσο πολύ όσο οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν κάθε λόγο να επισημαίνουν πως την ώρα που το Μαξίμου και συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτιζε «την αποφασιστικότητα του Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών», ο Νίκος Κοτζιάς και το υπουργείο Εξωτερικών έκαναν λόγο για «αντιφατικό αποτέλεσμα», ενώ ο Πάνος Καμμένος δήλωνε δικαιωμένος για τις προβλέψεις του και χαρακτήριζε τη συμφωνία των Πρεσπών άκυρη.

Στην οδό Πειραιώς, λοιπόν, δεν αναδεικνύουν μόνον τις αντιφατικές απόψεις που εκφράζονται εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλ’ επιπλέον εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ εμμένουν σε μια συμφωνία που αποδεικνύεται πως απορρίπτεται από την πλειοψηφία τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα. Έτσι, δηλώνουν με τη σειρά τους δικαιωμένοι από το αίτημά τους ν’ αποτραπεί η κύρωση της συμφωνίας και να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να πάψει να παράγει πλέον αποτελέσματα και να δημιουργεί τετελεσμένα.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι το τοπίο παραμένει θολό και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Ζάεφ στην πΓΔΜ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προεξοφληθεί καν η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα, συνεπάγεται μια γενικότερη αβεβαιότητα και αοριστία – η οποία, πάντα σύμφωνα με τη ΝΔ – καθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών επιζήμια για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της.

Σ’ αυτό το μήκος κύματος ήρθε αργά το βράδυ της Κυριακής κι η επίσημη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο ν’ αξιοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή το «όπλο» της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (σ.σ.: σε κάθε περίπτωση, μετά τις 17 Δεκεμβρίου, όταν και συμπληρώνεται το εξάμηνο που απαιτείται από την υποβολή της προηγούμενης πρότασης).

«Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, με την επισήμανση πως «η ΝΔ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η συμφωνία». Αντίστοιχη ήταν και η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Σπυράκη (Σκάι) νωρίς το πρωί, πριν καν κλείσουν δηλαδή οι κάλπες στην πΓΔΜ.

Στην ανακοίνωση από την οδό Πειραιώς επισημάνθηκε, εξάλλου, το νέο οξύμωρο που προέκυψε από την αντιμετώπιση που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κυβερνητικά στελέχη. «Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον, προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας», σημείωναν από τη ΝΔ, προβλέποντας επιπλέον πως ο χρόνος της συγκυβέρνησης ούτως ή έχει… ημερομηνία λήξης το Μάιο, καθώς ουδείς πλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι μπορεί ο κ. Τσίπρας να βγει αλώβητος και να εξαντλήσει την τετραετία.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις