Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ζητά από το ΣτΕ την οριστική απόλυση του πρώην γενικού προξένου της Ελλάδος στη Σμύρνη!

Ζητά από το ΣτΕ την οριστική απόλυση του πρώην γενικού προξένου της Ελλάδος στη Σμύρνη!
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Την οριστική απόλυση ή άλλη δυσμενέστερη ποινή από αυτήν που του επιβλήθηκε ζητάει από το ΣτΕ ζητάει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου για τον πρώην γενικό πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη.

Η υπόθεση που… έφτασε στο ΣτΕ αφορά σε έλλειμμα 151.000 τουρκικών λιρών. Συγκεκριμένα, ο πρώην γενικός πρόξενος τοποθετήθηκε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής εμφανιζόταν το επίμαχο έλλειμμα το οποίο έπρεπε να καλυφθεί από τον ίδιο ο οποίος είχε την ευθύνη. Στη συνέχεια εξόφλησε τμηματικά το επίμαχο ποσό και άφησε ανεξόφλητο το ποσό των 34.456 τουρκικών λιρών. Ακολούθησε οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στο Προξενείο της Σμύρνης και διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση.

Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών από το οποίο κρίθηκε ένοχος για τα παραπτώματα της:

α) Της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος,

β) Αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας,

γ) Της αμέλειας ή ατελούς εκπλήρωσης υπηρεσιακού καθήκοντος και

δ) Της συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας.

Κατά πλειοψηφία του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού κατά δύο βαθμούς, ενώ το μέλος του πειθαρχικού αντιπρόεδρος του ΣτΕ Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου (μειοψηφία) έκρινε ότι η προσήκουσα ποινή είναι αυτή της προσωρινής παύσης ενός έτους.

Πρόταση στο ΣτΕ για… πιο βαριά ποινή

ΣτΕ

Στην προσφυγή στο ΣτΕ, η Μαρία Παπασπύρου, υποστηρίζει ότι το πειθαρχικό συμβούλιο για ορισμένα από τα παραπτώματα που του αποδόθηκαν, έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος και τον απήλλαξε, ενώ η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε είναι δυσανάλογα επιεικής. Η γενική επίτροπος δημόσιας διοίκησης αφού επικαλείται παρατυπίες και νομικά λάθη στην πειθαρχική απόφαση ζητεί να ακυρωθεί και να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη δυσμενέστερη κρίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις