Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στα Σκόπια είναι όλο και πιο πιθανό, ο καθώς ο Ζόραν Ζάεφ είναι ανυποχώρητος και απορρίπτει κατηγορηματικά τις πιέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE.
Η αντιπολίτευση προανήγγειλε την καταψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που αναμένεται να φέρει ο Ζόραν Ζάεφ στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 ψήφοι).
Το VMRO χαρακτηρίζει τη συμφωνία «νεκρή», επιμένει πως δεν θα ψηφίσει καμία αλλαγή στο Σύνταγμα και ζητεί τη διεξαγωγή «δίκαιων και δημοκρατικών» εκλογών. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία.
Το αίτημα για υπηρεσιακή κυβέρνηση
Το VMRO-DPMNE ζήτησε τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα αναλάμβανε τα ηνία της ΠΓΔΜ για τις επόμενες 100 ημέρες. Το κόμμα της αξιωματικής έθεσε μάλιστα μια λίστα από αιτήματα, τα οποία στη συνέχεια απέρριψε με ηχηρό τρόπο ο Ζόραν Ζάεφ.
Η αντιπολίτευση λοιπόν, ζήτησε να διοριστεί νέος γενικός εισαγγελέας, διερευνητική επιτροπή για να εξακριβώσει εάν υπήρχαν παρατυπίες στο δημοψήφισμα καθώς επίσης και να ανατεθεί σε στέλεχος του το υπουργείο Εσωτερικών.
«Αυτό θα σήμαινε την παραίτηση του Ζάεφ και το υπουργείο Εσωτερικών στο VMRO για περίοδο 100 ημερών. Είναι ο μόνος τρόπος για να διεξαχθούν ελεύθερος και δημοκρατικές εκλογές», ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος.
Το “όχι” του Ζάεφ
«Δεν υπάρχει λόγος για να συζητηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Η απαίτηση για μια επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος, τη στιγμή που υπεύθυνο της επίσημης Επιτροπής για το δημοψήφισμα ήταν μέλος του VMRO, αποδεικνύει τους στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει η αντιπολίτευση», είναι η απάντηση που έδωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στη συνέχεια μίλησε για το χρονικό πλαίσιο που αναμένεται να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες μετά το δημοψήφισμα.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης. Περίπου στις 10 Οκτωβρίου λήγει η διορία για να ανακοινώσω στους Σκοπιανούς πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει διασφαλιστεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για τις συνταγματικές αλλαγές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, απέρριψε κάθε είδους διαλόγου με τον αρχηγό της αξιωματικός αντιπολίτευσης καθώς όπως σημείωσε «δεν έχω τίποτα να συζητήσω μαζί του».
Για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δεν διαθέτει. Τα κόμματα που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα) διαθέτουν περίπου 72 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο των εδρών του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη περίπου οκτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (80 βουλευτές). Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, διαθέτει 48 βουλευτές.
Πηγή: mkd.mk