Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε απόψε σε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά σε ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια”. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι έπεσε στο τραπέζι πρόταση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αφορά τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS), δηλ. τράπεζας Ειδικού Σκοπού, κατά κάποιους αναλυτές ηπιότερη μορφή Bad Bank, η οποία θα κληθεί να εγγράψει “κόκκινα δάνεια”. Το ποια και μέχρι σε ποιο κεφαλαιακό ύψος “κόκκινων δανείων” θα απορροφήσει η “νέα” τράπεζα, οι ίδιοι κύκλοι της Καραγιώργη Σερβίας πρόσθεταν ότι θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωσή τους.
Ο καθηγητής Κώστας Μελάς στο newsit.gr
Ο καθηγητής στο Πάντειο Κώστας Μελάς εξήγησε το απόγευμα της Πέμπτης (04.10.2018) – προτού δηλαδή εκδηλωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επεξεργαστεί τη APS – στο newsit.gr τις δύο εκδοχές:
1. Αν αποφασιστεί η δημιουργία μιας τράπεζας που θα απορροφήσει τα “κόκκινα δάνεια”, το βάρος θα πέσει και πάλι στο ελληνικό Δημόσιο
2. Αν βάλει χρήματα το ελληνικό Δημόσιο τότε οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν γι’ άλλη μια φορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Ο κ. Μελάς, συνεχίζει λέγοντας ότι η προσπάθεια που έγινε για να λυθεί το πρόβλημα από την αρχή της κρίσης είναι εντελώς λάθος. Η όλη λογική είναι παντελώς λανθασμένη. Αυτό αποδεικνύεται από τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν χωρίς να έχουμε αποτελέσματα. Ειδικά στην μείωση των κόκκινων δανείων. Σημειώνει, επίσης, ότι θα έπρεπε – όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου – να γίνει εξαρχής αυτό το οποίο έγραψε το Bloomberg. Μια bad bank που θα απορροφούσε από τους ισολογισμούς τα μη αποτελεσματικά δάνεια. Έτσι, και οι τράπεζες θα απελευθερώνονταν και θα έπαιζαν τον ρόλο που πρέπει να παίξουν, δηλαδή να δίνουν δάνεια.
Γιατί τώρα η APS
Συμπερασματικά, αφορμή για την αποψινή εξέλιξη θα μπορούσε να είναι η κατάρρευση τις προηγούμενες ημέρες του ελληνικού Χρηματιστηρίου που με τη σειρά της, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μελάς στο newsit.gr, προκλήθηκε από ένα γεγονός: Ό,τι μία ελληνική τράπεζα, η Πειραιώς, μετά από τις οδηγίες του ESM βγήκε για αναζήτηση δανείου αλλά το επιτόκιο που της δόθηκε ήταν πολύ υψηλό. «Αυτή η αφορμή», τονίζει ο κ. Μελάς, «έδωσε την ευκαιρία στα ξένα funds να αναλύσουν το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι τα «κόκκινα δάνεια». Οι προσεγγίσεις που έγιναν κατέληξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μέσα στα τελευταία 2 με 3 χρόνια είναι δύσκολο να επιτευχθεί με βάση την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Το χρηματιστήριο την Πέμπτη (04.10.2018) ανέκαμψε αλλά τα ομόλογα πιεζόμενα και από τις διεθνείς αναταράξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ χτύπησαν πάλι κόκκινο. Ο Κώστας Μελάς, καθηγητής τραπεζικής και χρηματοοικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε στο newsit.gr πόσο τα κόκκινα δάνεια έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και την ευρωστία των τραπεζών. Τόνιζε, επίσης, ότι η δημιουργία μιας Bad Bank είναι μονόδρομος πλέον για να λειτουργήσουν σωστά οι τράπεζες με μια επισήμανση. Ότι, αν τελικά ακολουθηθεί αυτή η λύση το μάρμαρο το θα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός.
Bloomberg : Bad Bank στην Ελλάδα για “κόκκινα δάνεια”
Μια ημέρα μετά το μακελειό της Τετάρτης (03.10.2018) στο Χρηματιστήριο όπου ο τραπεζικός κλάδος έζησε στιγμές θρίλερ με μεγάλες απώλειες, η δημιουργία μίας Bad Bank, δηλαδή μιας τράπεζας που θα συγκεντρώσει “κόκκινα δάνεια” που έχουν γονατίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ακούστηκε πολύ έντονα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και οι φήμες και οι αναλύσεις πήραν σάρκα και οστά, Σήμερα που ένα δημοσίευμα του Bloomberg έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της Bad Bank επικαλούμενο μάλιστα και πηγές από την Αθήνα.