Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα τρείς βουλευτές και ίσως καταφέρει να πείσει κάποιους από τους 51 του VMRO που ανήκουν σε μικρότερα κόμματα και συνεργάζονται μαζί του. Οι βουλευτές αυτοί είχαν ταχθεί μάλιστα υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Και γι’ αυτό ο Ζόραν Ζάεφ ευελπιστεί ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή και υπό των βάρος των διεθνών πιέσεων δεν αποκλείεται να βρει τις ψήφους που χρειάζεται.
«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η προσοχή του είναι εστιασμένη στην επόμενη φάση, την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.
[read4more]
Ακόμα ανέφερε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που έστειλε αυτή η διαδικασία είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε. Η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές» ανέφερε ο Ζάεφ, τονίζοντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».
Από την άλλη πλευρά πάντως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες (07.10.2018) τόνισε ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι η μοναδική λύση, καθώς όπως είπε η συμφωνία είναι «νεκρή».
«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες. Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι.
Το VMRO την συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται συσπειρωμένο καθώς τα ποσοστά αποχής του δημοψηφίσματος δημιούργησαν μια άλλη δυναμική στην χώρα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημερών και διορισμό γενικού εισαγγελέα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα.
Αν πάντως ο Ζόραν Ζάεφ δεν κατορθώσει να βρει τις ψήφους που χρειάζεται τότε όλα δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Και όπως είναι γνωστό όλες οι διαδικασίες θα πάνε για πολύ αργότερα οριακά ίσως μέχρι και το τέλος Απριλίου.