Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Παγκόσμιος “μύλος” για την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου

Παγκόσμιος “μύλος” για την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου

Παγκόσμιες “αναταράξεις” προκαλεί η υπόθεση του αγνοούμενου Σαουδάραβα δημοσιογράφου, τα ίχνη του οποίου “χάθηκαν” από τη στιγμή που… μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως υπάρχει ενδεχόμενο σήμερα ο Τζαμάλ Κασόγκι να δολοφονήθηκε από «ανεξέλεγκτα στοιχεία».

«Ο βασιλιάς (της Σαουδικής Αραβίας) αρνείται κατηγορηματικά ότι γνωρίζει για τι ακριβώς πρόκειται. Δεν θέλω να κάνω εικασίες εκ μέρους του όμως μου φαίνεται, ίσως, πως θα μπορούσε να είναι ενέργεια ανεξέλεγκτων στοιχείων. Ποιος ξέρει;» συμπλήρωσε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Τουρκία: “Έχουμε υλικό που αποδεικνύει την δολοφονία”

Από την μεριά τους οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως έχουν στην κατοχή τους μια ηχογράφηση που καταδεικνύει ότι ο αγνοούμενος δημοσιογράφος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο.

«Η τουρκική αστυνομία έχει μια ηχητική καταγραφή που δείχνει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας» επισήμανε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε από την πλευρά του ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε έχουν κοινοποιηθεί σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί σε όλες τις πλευρές με μεγάλη σαφήνεια» είπε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής απτών αποδείξεων στο προξενείο».

Την ίδια στιγμή περίπου 12 άτομα εισήλθαν σήμερα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις αναφορές τουρκικών διπλωματικών πηγών ότι μια ομάδα Τούρκων και Σαουδαράβων ερευνητών θα διεξάγει έρευνα για την υπόθεση Κασόγκι.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν τα άτομα που εισήλθαν στο προξενείο προέρχονται και από τις δύο χώρες.

Ισπανία: Πρέπει να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα

Την ίδια ώρα η Ισπανία ζήτησε να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ισαμπέλ Θελάα.

«Η Ισπανία συντάσσεται σαφώς με την ανησυχία που έχουν εκφράσει ήδη άλλες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και απαιτεί να διεξαχθεί διαφανής και επείγουσα έρευνα», είπε η Θελάα.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν διέταξε σήμερα τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας για την ανεξήγητη εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ μια κοινή τουρκική-σαουδαραβική ομάδα πρόκειται να ερευνήσει το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη όπου θεάθηκε για τελευταία φορά στις 2 Οκτωβρίου.

Μπαχρέιν: Μποϊκοτάζ… στην Uber!

Σε μια.. διαφορετική αντίδραση, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ της εταιρείας Uber έπειτα από την απόφαση του Ντάρα Κοσροβσάχι, του επικεφαλής της, να μην παρευρεθεί σε επιχειρηματική διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία — σύμμαχο του βασιλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσίας μεταφορών ανέφερε σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη Future Investment Initiative στη Σαουδική Αραβία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Public Investment Fund, το οποίο φιλοξενεί τη διάσκεψη, επένδυσε στην Uber 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 κι έγινε έτσι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της εταιρείας.

Πολλές άλλες εταιρείες και μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου έχουν αποσυρθεί από την τριήμερη διάσκεψη, γνωστή ως “Το Νταβός της Ερήμου”, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου, στο Ριάντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χαλίντ μπιν Αχμέντ Αλ Χαλίφα έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter καλώντας για μποϊκοτάζ της Uber στο Μπαχρέιν και στη Σαουδική Αραβία και σε μια δεύτερη ανάρτηση καλούσε τους ακολούθους του να “μποϊκοτάρουν όποιον μποϊκοτάρει τη Σαουδική Αραβία”.

Δεν ήταν σαφές αν η έκκληση για μποϊκοτάζ είχε στόχο τους χρήστες της Uber ή επενδυτές στην εταιρεία ή και τους δύο και αν το Μπαχρέιν σχεδιάζει άλλα αντίμετρα κατά της εταιρείας.

Ανάλογες εκστρατείες κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη υποστήριξη.

Ο Χαλάφ Άχμεντ αλ-Χαμπτούρ, ένας προβεβλημένος επιχειρηματίας από τα ΗΑΕ, έκανε επίσης έκκληση για μποϊκοτάζ των εταιρειών εκείνων που αποσύρθηκαν από τη διάσκεψη, περιλαμβανομένων της Uber και της Virgin.

Χθες Κυριακή, ο επικεφαλής της JP Morgan Chase & Co Τζέιμι Ντάιμον προστέθηκε σε εκείνους που ακύρωσαν την προγραμματισμένη συμμετοχή τους στη διάσκεψη διαμαρτυρόμενος για την υπόθεση Κασόγκι.

Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος της Ford Motor, ο Μπιλ Φορντ, καθώς και δημοσιογραφικοί οργανισμοί όπως το CNN και το Bloomberg, που κάποτε ήταν χορηγοί της διάσκεψης.

Η απουσία πάντως της Uber έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω τόσο του ύψους της σαουδαραβικής επένδυσης όσο και της σημασίας που έχει αυτή για τα σχέδια οικονομικής μεταρρύθμισης του βασιλείου.

Το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ είναι οι στενότεροι σύμμαχοι –από τους άραβες του Κόλπου– του Ριάντ και οι τρεις χώρες συνεργάζονται στενά σε μια σειρά από συγκρούσεις στην Υεμένη, το Κατάρ και τον Λίβανο για να αντιμετωπίσουν τον υπ΄αριθμόν ένα εχθρό τους, το Ιράν.

Την ίδια ώρα, και το Κουβέιτ απέρριψε σήμερα “την εκστρατεία κατά της Σαουδικής Αραβίας” σχετικά με την υπόθεση Κασόγκι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας al-Qabas επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας αυτής.

Το υπουργικό συμβούλιο μάλιστα του Κουβέιτ κάλεσε τον λαό να αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις