«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τα τραγικά νέα που επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Τα ευρήματα των ερευνών που διεξήγαγαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ισχυριζόμενες ότι ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα «συμπλοκής» στο εσωτερικό του προξενείου, δεν είναι αξιόπιστα και σηματοδοτούν ένα νέο χαμηλό ρεκόρ στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία», τονίζει μεταξύ άλλων ο διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, Σαμάχ Χαντίντ.
Ο κ. Χαντίν τόνισε ακόμη πως “καλούμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να παραδώσουν αμέσως το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία από ανεξάρτητους ιατροδικαστές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη έρευνα, για οποιαδήποτε στοιχεία που έχουν σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατό του».
Ο διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει: «Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διατάξει επείγουσα έρευνα σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι και τις συνθήκες που τον περιβάλλουν. Η οικογένεια και ο κόσμος αξίζουν να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά του συνέβη, και οι υπεύθυνοι, όσο υψηλόβαθμοι και αν είναι, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μόνη εγγύηση, εναντίον της – όπως φαίνεται – συγκάλυψης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας των λεπτομερειών της δολοφονίας του Κασόγκι, ή τις απόπειρες άλλων κυβερνήσεων να συγκαλύψουν το θέμα, ώστε να διατηρηθούν οι επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλοι επιχειρηματικοί δεσμοί με το Ριάντ».
«Η τραγική αυτή δολοφονία μέσα στο προξενείο, ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση. Έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή μεταξύ των υπερασπιστών και υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, των δημοσιογράφων και των αντιφρονούντων παντού, ενισχύοντας την ιδέα πως η Σαουδική Αραβία μπορεί να ενεργήσει με απόλυτη ατιμωρησία, χρησιμοποιώντας τις πρεσβείες και τα προξενεία της ως ασφαλή καταφύγια από τη δίωξη οπουδήποτε στον κόσμο», καταλήγει ο διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ