Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Συνεχίζουν απτόητοι! Το καραβάνι με τους μετανάστες σε 45 μέρες στην Αμερική

Συνεχίζουν απτόητοι! Το καραβάνι με τους μετανάστες σε 45 μέρες στην Αμερική

Οι χιλιάδες μετανάστες που ξεκίνησαν από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου διένυσαν τα πρώτα εκατό χιλιόμετρα εντός του εδάφους του Μεξικού στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ ενώ τους απομένουν περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα.

Οι περίπου 7.000 άνθρωποι, κυρίως από την Ονδούρα, που μετέχουν στο καραβάνι αυτό αναχώρησαν την Τετάρτη την αυγή από την περιοχή Ουίξτλα, στο νότιο Μεξικό, όπου είχαν σταματήσει για μια μέρα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να πλυθούν. Ορισμένοι έχουν ήδη διανύσει 800 χιλιόμετρα.

Το καραβάνι έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στο Μαπαστεπέκ, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας, τα οποία διέσχισαν στις 19 Οκτωβρίου.

Αυτοί υπολογίζουν ότι χρειάζονται 45 ημέρες για να φτάσουν στις ΗΠΑ. “Σαράντα πέντε μέρες, δεν είναι τίποτα, αυτό περνάει γρήγορα. Θα κερδίσουμε, ακόμη κι αν διαλυθούμε, θα κερδίσουμε”, δήλωσε στο AFP η Ντέλμερ Ριβέρα, μια 23χρονη Ονδουριανή.

Οι μετανάστες αυτοί, που ξεκίνησαν την πορεία τους προς τις ΗΠΑ για να γλιτώσουν από την εγκληματική βία, την πολιτική αστάθεια ή τη φτώχεια, δείχνουν αποφασισμένοι να επιτύχουν τον στόχο τους παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός δεσμεύτηκε να τους σταματήσει αναπτύσσοντας στην ανάγκη τον στρατό του στα σύνορα και ανακοίνωσε ότι θέλει να σταματήσει τη βοήθεια που χορηγείται από τις ΗΠΑ στις χώρες της κεντρικής Αμερικής.

Σε πολιτικό μέτωπο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απάντησε ανοιχτά την Τετάρτη στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ο τελευταίος είχε την προηγούμενη ημέρα δηλώσει ότι “οργανώσεις της αριστεράς στην Ονδούρα που χρηματοδοτούνται από τη Βενεζουέλα”, κρύβονται πίσω από αυτό το καραβάνι των μεταναστών, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Μαδούρο: «Τρελός εξτρεμιστής ο Πενς»

“Ιδού η ιμπεριαλιστική παράνοια να κατηγορούν τον Μαδούρο και τη Βενεζουέλα για όλα αυτά που τους συμβαίνουν και αυτοί να είναι ικανοί για όλα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. “Τι απίστευτη δύναμη επιρροής έχω στην κεντρική Αμερική, Μάικ Πενς!” ειρωνεύτηκε επίσης ο Νικολάς Μαδούρο. “Αν δεν ήταν εξτρεμιστής αυτός που το έλεγε, ένας τρελός εξτρεμιστής, θα γελούσαμε με αυτό”, σημείωσε.

Η Βενεζουέλα είναι μια νέα χώρα το όνομα της οποίας εμπλέκεται στις εντάσεις που προκαλεί το καραβάνι των Κεντροαμερικανών, επιπλέον της Ονδούρας, της Γουατεμάλας, του Μεξικού και των ΗΠΑ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο τελευταίων χωρών είναι άθλιες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στα τέλη του 2016.

Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρεται εδώ και μέρες κατά των μεταναστών, καταγγέλλοντας μια “επίθεση”.

Από την πλευρά τους οι μεξικανικές αρχές δεν εμπόδισαν πραγματικά τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός τους. Σε διάφορα τμήματα της πορείας του, το καραβάνι συνοδεύτηκε από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς και παρακολουθείτο από ελικόπτερα, χωρίς ωστόσο οι δυνάμεις της τάξης να προσπαθήσουν να το σταματήσουν.

“Το Μεξικό δεν είναι αναγκασμένο να κάνει τη βρομοδουλειά για τις ΗΠΑ”, εξήγησε την Τρίτη το βράδυ στο CNN ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χόρχε Καστανέντα.

Απέναντι στους μετανάστες που αρνούνται να ζητήσουν εκεί άσυλο, “υπάρχουν δύο επιλογές για το Μεξικό: να τους απελάσει ή να τους επιτρέψει να συνεχίσουν”, εξήγησε. Ωστόσο “κατά κανέναν τρόπο η μεξικανική κυβέρνηση, η σημερινή ή η μελλοντική, δεν μπορεί να απελάσει 7.000, 8.000 ή 9.000 ανθρώπους”.

Σύμφωνα με τη μεξικανική κυβέρνηση, 1.700 άνθρωποι από το καραβάνι κατέθεσαν εξάλλου αίτημα χορήγησης ασύλου τις τελευταίες ημέρες.

Υποδέχονται θερμά το καραβάνι με τους μετανάστες

Στην πολιτεία Τσιάπας οι κάτοικοι περίμεναν και υποδέχθηκαν με θέρμη το καραβάνι των μεταναστών. “Πηγαίνετε αδελφοί μας συνεχίστε!” τους ενθάρρυναν οι Μεξικάνοι, οι οποίοι τους προσέφεραν επίσης τρόφιμα και νερό. “Μεξικό! Μεξικό!” φώναζαν ανταποκρινόμενοι στη θερμή υποδοχή τους οι μετανάστες.

Όταν έφτασαν στο Μαπαστεπέκ, μια πόλη 17.000 κατοίκων, οι μετανάστες κατέλαβαν την κεντρική πλατεία για να ξαπλώσουν πάνω σε χαρτόνια και μουσαμάδες.

Στο καραβάνι αυτό βρίσκονται περισσότερα από 1.500 παιδιά, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αυτά περπατούν κρατώντας από το χέρι τις μητέρες τους, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν κλείσει καν τα 20.

Αυτές έφυγαν από την Ονδούρα με τα παιδιά τους για να γλιτώσουν τα αγόρια τους από μια στρατολόγηση ή έναν θάνατο από τις συμμορίες και τα κορίτσια τους από μια απαγωγή η έναν βιασμό από τις ένοπλες ομάδες. Αυτή είναι η τύχη που επιφυλάσσεται σε έναν αριθμό παιδιών από αυτά που βρίσκονται στο καραβάνι προς τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις