Οι οικογένειες δεκάδων χιλιάδων από αυτούς που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών δικτατορίας του αντιτίθενται στη μεταφορά και την ταφή των λειψάνων του στον σημαντικό αυτόν καθεδρικό ναό.
Το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Σεπτέμβριο την εκταφή του Φράνκο από μαυσωλείο στο οποίο έχουν ταφεί επίσης δεκάδες χιλιάδες θύματα του εμφυλίου πολέμου του 1936-39 που τον έφερε στην εξουσία.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο τόπος που θα μεταφερθούν για να ταφούν τα λείψανά του. Ωστόσο η οικογένεια του Φράνκο έχει κρύπτη στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα και η κόρη του Φράνκο έχει ταφεί εκεί.
Οι διαδηλωτές φώναζαν “Έξω οι εγκληματίες από τον καθεδρικό” και κρατούσαν πλακάτ με τα συνθήματα “Μαδρίτη: Χωρίς Φράνκο” και “Δικαιοσύνη!”.
“Θα τον πετούσα σε χαντάκι”, δήλωσε ο 74χρονος διαδηλωτής Γοργόνιο Φερέρο μιλώντας έξω από τον καθεδρικό. “Αλλά όχι (να ταφεί) εδώ”, πρόσθεσε.
Η αμφιλεγόμενη κίνηση για Φράνκο
Τα σχέδια για τη μεταφορά των λειψάνων του Φράνκο έχουν διχάσει την ισπανική κοινωνία. Ορισμένοι από τους απογόνους του έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εκταφή του.
Το Ιδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο, μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί τη μνήμη του πρώην δικτάτορα, δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνει μια χριστιανική ταφή στον καθεδρικό της Μαδρίτης.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες ελπίζει ότι η εκταφή του θα βοηθήσει να ανακουφιστεί ο πόνος που προκάλεσε η δικτατορία του. Περίπου 500.000 αντιμαχόμενοι και άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τον ισπανικό εμφύλιο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ