Κι όμως ο σεισμός ήταν αναμενόμενος για τους σεισμολόγους. Η Ζάκυνθος είχε μπει έξι μήνες πριν στο μικροσκόπιό τους. Υπήρξε πρόβλεψη.
Η πρόβλεψη βασίστηκε σε μέθοδο μέσω του αλγόριθμου FORMA. Ο σεισμός είχε δώσει σημάδια ήδη από τον περασμένο Μάιο. Κάπως έτσι η Ζάκυνθος είχε γίνει για μήνες πεδίο έρευνας.
Είναι ενδεικτικό, όπως λέει στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η περιοχή όπου τελικά εκδηλώθηκε ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ είχε αρχίσει να δείχνει έντονη δραστηριότητα.
Αυτό που λέει μάλιστα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι πως όταν λίγο πριν τον σεισμό της Παρασκευής η περιοχή σείστηκε από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για προσεισμό και έτσι ανέμεναν εκείνον που τελικά ήρθε πέντε λεπτά πριν τις δύο τα ξημερώματα.
Τι δείχνουν οι προσεισμοί
Αυτό που γνωρίζουν με βάση τις μετρήσεις του οι σεισμολόγοι και ήταν ως τώρα άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μια προσεισμική περίοδο έξη μηνών (περίπου).
Το πλήθος των προσεισμών και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά και δίνουν σημαντικά στοιχεία στους σεισμολόγους για το μέγεθος και τον χρόνο στον οποίο θα εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός.
Η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών δίνει επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθος του σεισμού που επίκειται.
Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο είχαν περάσει έξι μήνες, το εξάμηνο των προσεισμών έκλεινε δηλαδή και έτσι έπρεπε να εκδηλωθεί, βάσει στατιστικών, και ο κύριος σεισμός. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών άρχισαν να αυξάνονται και έφτασαν στις 17/10/2018 τα 4,2 Ρίχτερ, τότε, λέει ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησαν ότι η γένεση του κύριου σεισμού ήταν θέμα χρόνου.
Επιμέλεια: Π. Θεοδώρου