Μολονότι είναι ακόμη νωρίς, δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία, ούτε έχουν παρατηρηθεί απόπειρες κυβερνοεπίθεσης στα συστήματα διεξαγωγής της ψηφοφορίας από τη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλον. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά στα 170.000 εκλογικά κέντρα σε όλες τις ΗΠΑ.
“Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε (…) αλλά δεν έχουμε τίποτα το σημαντικό να αναφέρουμε αυτή τη στιγμή”, είπε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους. “Δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα οποιουδήποτε είδους συντονισμένη προσπάθεια αλλά προετοιμαζόμαστε σαν να επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο”, εξήγησε. Υπήρξαν μόνο κάποιες “σποραδικές” αναφορές περί τεχνικών προβλημάτων στα συστήματα, όχι όμως τόσο σημαντικές ώστε να εμποδίζουν τον κόσμο να ψηφίσει.
Την τελευτία περίοδο διατυπώνονταν έντονες ανησυχίες ότι η Ρωσία ή άλλες χώρες θα επιχειρούσαν να διαταράξουν τις εκλογές αυτές. Μάλιστα τον Αύγουστο ο διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών Νταν Κόουτς προειδοποίησε ότι η απειλή μιας ρωσικής ανάμιξης ήταν “πραγματική” και “συνεχής”.
Ο φόβος μιας ανάμιξης σε μεγάλη κλίμακα πάντως δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Μολονότι οι αμερικανικές υπηρεσίες φέρεται ότι έχουν καταγράψει 160 αναφορές περί “ύποπτων” ξένων παρεμβάσεων από τον Αύγουστο. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης διέγραψαν εκατοντάδες ύποπτους λογαριασμούς, αλλά αυτές οι απόπειρες δεν φτάνουν στα επίπεδα του 2016 όταν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στοχοθετήθηκαν τα εκλογικά συστήματα τουλάχιστον 21 Πολιτειών και ενορχηστρώθηκε μια από τις ευρύτερες επιχειρήσεις επηρεασμού των ψηφοφόρων στην ιστορία της χώρας.
“Δεν έχουμε δει τίποτα ανησυχητικό”, είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο Τζον Γκίλιγκαν, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Κέντρου Ασφάλειας του Διαδικτύου.