και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν στεφάνια στους τομείς Σερβίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας από προξένους, εκπροσώπους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και διάφορους φορείς ενώ ειδικά για το μνημείο της Γαλλίας, με πρωτοβουλία του προξένου της Γαλλίας, έγινε κοινή κατάθεση στεφάνου με τον πρόξενο της Γερμανίας.
Τελετή κατάθεσης στεφάνων έγινε και στο ελληνικό μνημείο όπου η μπάντα παιάνισε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Ρουμανίας, Ρωσίας, Σερβίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου. Ως “ημέρα τιμής που μας δείχνει το δρόμο και ο μόνος δρόμος από δω και πέρα, για τους λαούς της Ευρώπης, είναι ο δρόμος της ειρήνης, της φιλίας, της ειλικρινούς συνεργασίας” χαρακτήρισε τη σημερινή επέτειο, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου. “Γι αυτό εργαζόμαστε εντατικά”, συνέχισε, “η ελληνική κυβέρνηση δείχνει το δρόμο προκειμένου να καταστεί η Θεσσαλονίκη και η βόρειος Ελλάδα πύλη ειρήνης σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη”.
“Η Βουλή των Ελλήνων και ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής τιμούν δια της παρουσίας μου, την σημερινή μέρα στη Θεσσαλονίκη, τιμούν τους νεκρούς, ένα κομμάτι από τα 10 εκατομμύρια νεκρών που γνώρισαν η Ευρώπη και η ανθρωπότητα στον Α’ ΠΠ” δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης. “Είδαμε και τους ηγέτες στο Παρίσι να λένε “ποτέ ξανά”, έτσι και η δική μας η φωνή ας ενωθεί με τη φωνή όλων των ηγετών της Ευρώπης. Ποτέ ξανά πόλεμος” συμπλήρωσε.
“Η Ευρώπη πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα στον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία κατά του φασισμού. Είμαστε υποχρεωμένοι, έχουμε ευθύνη και χρέος κάθε χρόνο, να θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους” τόνισε ο βουλευτής της Ένωση Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.