Εξήγησε ότι αναφέρεται “στην επέκταση του Μουσείου στο Μετσόβιο, όπου σήμερα στεγάζεται η Αρχιτεκτονική”. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το Πολυτεχνείο “είναι η καρδιά του κρατιδίου των Εξαρχείων” και εκεί “στεγάζεται και το «στρατηγείο» των οργανωμένων αναρχικών”, ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε: “κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε πως δεν μπορεί να είμαστε όμηροι των λίγων και των ακραίων. Και ας φωνάζουν και ας τα σπάνε. Το Πολυτεχνείο είναι η καρδιά της Αθήνας. Τελεία και παύλα“.
Όπως λέει θα ανοίξει διάλογο με τις πρυτανικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και “θα αναδείξουμε την ιστορικότητα του κτιρίου που συνδέεται και με την εξέγερση του 1973. Ας αναλάβει επιτέλους ο καθένας μας την ευθύνη του. Η παρέμβαση αυτή (σ.σ. της συνένωσης των χώρων) θα έχει τεράστιο όφελος για τη δημόσια ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη”.
Ως προς την, επίσης, παρατήρηση, ότι “αυτό δεν γίνεται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” απάντησε “δεν έχετε κουραστεί να λέτε “δεν γίνεται”; Η συμφιλίωση με την στασιμότητα ισοδυναμεί με παραίτηση. Να φύγουμε όλοι από την πόλη; Προφανώς δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί αν θέλουμε να έχουμε αστική αναζωογόνηση. Αν το πετύχουμε, δεν θα αναζωογονήσουμε μόνο όλη την περιοχή, αλλά όλη την Αθήνα. Κι όταν αναζωογονείς την Αθήνα αναζωογονείς την Ελλάδα”.
Ερωτηθείς αν θα “μπει” στο “γκέτο” των Εξαρχείων, ο Κώστας Μπακογιάννης απαντά: “Γιατί να μην μπω; Στο μυαλό μου δεν μπορούν να υπάρχουν γκέτο στον δήμο Αθηναίων εκτός αν θέλουμε δήμαρχο περιορισμένης ευθύνης“. Σημειώνει δε πως “η Αθήνα όντως έχει εγκαταλειφθεί από τον έναν στους πέντε δημότες της τα τελευταία χρόνια” και αυτός είναι “ένας λόγος παραπάνω για να αναλάβουμε δράση σε κάθε γειτονιά για κάθε γειτονιά”.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων δίνει τη δική του απάντηση και σε όσους τον κατηγορούν πως είναι εκπρόσωπος της οικογενειοκρατίας. “Το να περιορίζεται η κριτική στο πρόσωπό μου, στην καταγωγή μου είναι φθηνό και προσβλητικό απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που με έχουν εμπιστευθεί όλα αυτά τα χρόνια να τους υπηρετήσω (…) Μετά από 9 χρόνια συστηματικής δουλειάς στην αυτοδιοίκηση, οι πολίτες γνωρίζουν ποιος είμαι” σημειώνει, τονίζοντας “διεκδικώ την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν διεκδικώ διορισμό“.
“Τα σκουπίδια στο Καρπενήσι δεν τα μάζεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα έργα στη Στερεά δεν τα έκανε η Ντόρα“, λέει επίσης και συμπληρώνει: “σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω πως με το έργο που έχει καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια, όποιος κι αν ήταν πρόεδρος της Ν.Δ. θα έβλεπε μάλλον θετικά την υποψηφιότητά μου. Κανείς δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Όλοι έχουμε τη διαδρομή μας με τα συν και τα πλην μας και τελικά κρινόμαστε από αυτήν”.
Ο Κώστας Μπακογιάννης δηλώνει επίσης ότι “ο δήμος πρέπει να έχει την ευθύνη του Πεδίου του Άρεως” και “την ευθύνη για τα έργα μέσα στην πόλη”. Και σημειώνει πως αν εκλεγεί δήμαρχος “θα την κλείσω τη λακκούβα κι ας μην έχω την αρμοδιότητα. Κι ας έρθουν να την ανοίξουν. Θα αλλάξω τη λάμπα σε μια παιδική χαρά κι ας μην έχω την αρμοδιότητα. Κι ας έρθουν να τη βγάλουν”.
Ο υποψήφιος δήμαρχος θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές αρμοδιότητες που δεν ασκούνται επαρκώς, και υπογραμμίζει τόσο το ότι “ο πολιτισμός της καθημερινότητας είναι αποκλειστικά δουλειά του δήμου”.
Επανέλαβε την αντίθεσή του στην απλή αναλογική στους δήμους, προσθέτοντας ότι ως υποψήφιος θα παρουσιάσει κοστολογημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα ζητώντας την έγκριση των πολιτών και εάν εκλεγεί θα το καταθέσει αυτούσιο στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο.
Ο Κώστας Μπακογιάννης τάσσεται και υπέρ της δημιουργίας κλειστών κέντρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών. “Πιστεύω στη δημιουργία κλειστών χώρων ελεγχόμενης και εποπτευόμενης χρήσης. Θα προστατευθούν οι χρήστες και θα καθοδηγηθούν προς την απεξάρτηση για να ξανακερδίσουν τις ζωές τους και ταυτόχρονα θα συμβάλουμε στην ασφάλεια στον δημόσιο χώρο”, τονίζει, ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό λέει: “θέλουμε μια πόλη φιλόξενη, που δεν θα περιθωριοποιεί τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες, αλλά με εφαρμογή των νόμων και με κανόνες. Απαιτούνται δομές, υποδομές, πόροι και κυρίως ένα συνολικό σχέδιο”.