Σάββατο, 17 Αυγ.
35oC Αθήνα

Ο Τσίπρας “κλείνει το μάτι” στη Φώφη αλλά εκείνη… κάνει πως δεν βλέπει

Ο Τσίπρας “κλείνει το μάτι” στη Φώφη αλλά εκείνη… κάνει πως δεν βλέπει

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει ανοίξει όλα τα θέματα που απασχολούν την πολιτική ζωή του τόπου, το σύνταγμα και τους θεσμούς – κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν είναι μακριά,- η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει τον σύμμαχο της επόμενης μέρας. Δηλαδή με ποιες δυνάμεις θα πορευθεί την επομένη των εκλογών εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα και η χώρα αναγκαστεί να ξαναπάει σε εκλογές με απλή αναλογική.

Το δίλημμα λοιπόν που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο έχει να κάνει με την αριστερή και την δεξιά κλείνοντας έτσι το μάτι στην Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ. Μόνο που αυτοί κάνουν ότι δεν το βλέπουν, καθώς θεωρούν ότι η ταύτιση τους με το κυβερνών κόμμα τους αποδυναμώνει δημοκοπικά.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θα αφήνουν να πέσει η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής που θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρ’ όλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί αργά η γρήγορα να στήσει κάλπες καθώς θα κυβερνά με μια εύθραυστη πλειοψηφία.

Οι ημερομηνίες για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι λίγο πολύ συγκεκριμένες αν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του προκρίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε και λήγει η εκλογική του θητεία. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο Φεβρουάριος είναι ένας επικίνδυνος εκλογικός μήνας, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρά τα όσα λέει θα θελήσει να στήσει τετραπλές κάλπες τον ερχόμενο Μάιο. Δηλαδή μαζί με  τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές να κάνει και τις εθνικές.

Τα δημοσκοπικά στοιχεία που έχουν μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους δείχνουν ότι υπάρχει μια μικρή αλλά αισθητή αντιστροφή του κλίματος. Με βάση αυτά τα ευρήματα οι αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν αποκλείεται με την πόλωση που θα υπάρξει – στην τελική ευθεία-  τα δυο μεγάλα κόμματα να τερματίσουν τελικά μαζί στο νήμα.

Δηλαδή η διάφορα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο να είναι πολύ μικρή με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατακτά την πρώτη θέση. Αλλά ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος, πιστεύουν ότι η διαφορά του με την ΝΔ θα είναι τόσο μικρή που δεν θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκροτήσει μια κυβέρνηση.

Και εδώ έρχονται τα δύσκολα για το κυβερνών κόμμα καθώς, όπως λένε, οι σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά είναι τόσο άσχημες που πολύ δύσκολα θα υπάρξει περιθώριο συνεργασίας στην μετεκλογική περίοδο. Προφανώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να γίνει το πρώτο βήμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ και στα δυο κόμματα ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις επιφυλακτικότητα και προβληματισμός.

Καθώς μάλιστα στην Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να αποτελέσουν το συμπλήρωμα κανενός και οι συνεργασίες θα καθοριστούν μετεκλογικά βάσει προγραμματικών συγκλίσεων, στο Μαξίμου εμφανίζονται να μην ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του SPD στο Βερολίνο ήταν ένα ακόμα βήμα για την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή όλα τα τελευταία χρόνια στις προσυνόδους που πραγματοποιούν οι σοσιαλιστές στις Βρυξέλλες έχοντας ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να ρίξει “γέφυρες” προς τις προοδευτικές παρατάξεις της γηραιάς ηπείρου.

Το φλερτ του πρωθυπουργού με την πολιτική ομάδα που ανήκει το ΚΙΝΑΛ έχει ενοχλήσει σφόδρα την Φώφη Γεννηματά και τους συντρόφους της καθώς βλέπουν ότι οι Ευρωπαίοι προτιμούν να έχουν ως συνομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα παρά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Είναι χαρακτηρισμό μάλιστα ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας την στάση του ΚΙΝΑΛ όλο το τελευταίο διάστημα έγραψε στο twitter: «Η ακραία αντιΣύριζα εμμονή της Φώφης Γεννηματά βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση των Ευρωσοσιαλιστών και Πρασίνων, αλλά και με την ισχυρή αντιδεξιά, αντινεοφιλελεύθερη και αντιμητσοτακική συνείδηση στη βάση του ΚΙΝΑΛ. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει, τόσο το καλύτερο και για την ίδια».

Από την άλλη ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας δηλώνοντας πως οι προοδευτικές, αριστερές, σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές οικολογικές δυνάμεις στην Ευρώπη “οφείλουν σήμερα να συνειδητοποιήσουν ότι το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη, βρίσκεται μπροστά σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Και άρα οφείλουμε να παραμερίζουμε τις διαφορές μας”.

Δεν ξέχασε να αναφερθεί προς το ΚΙΝΑΛ αφού έκανε λόγο για μονομέτωπο αγώνα που διεξάγει ενάντια σε αριστερές επιλογές και μάλιστα απέναντι και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις