Κανονικά έγινε η ομιλία της Υπουργού εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, μετά από παρέμβαση μελών του “Ρουβίκωνα” στο χώρο της ομιλίας στο Παγκράτι, νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, 14.11.2018.
Δείτε τις εικόνες από την ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου
Πριν την ομιλία, ο Ρουβίκωνας έκανε παρέμβαση, την ώρα που η εκδήλωση ήταν σε εξέλιξη στο μεζεδοπωλείο «Πηνελόπη και Μνηστήρες». Μέλη του Ρουβίκωνα σήκωσαν ένα πανό έξω από το κτίριο για λίγα λεπτά πέταξαν τρικάκια και στη συνέχεια αποχώρησαν.
Δείτε βίντεο από την στιγμή της έντασης
https://www.facebook.com/diosarakinis/videos/pcb.1444687988997353/1444687318997420/?type=3&theater
Στην συνέχεια υπήρξε ανάρτηση – πολιτικό μανιφέστο του Ρουβίκωνα στο indymedia.
Γράφουν μεταξύ άλλων:«…Τώρα που έρχονται εκλογές τα πολιτικά στελέχη του Σύριζα βγαίνουν στην ρούγα με δώρα. Μόνο που η ημερομηνία λήξης αυτών των δώρων έχει λήξει προ πολλού. Συγκεκριμένα πριν τρία χρόνια. Να συγχαρούμε την κυρία Αχτσιόγλου για την επιτυχή ολοκλήρωση του τελευταίου μνημονίου. Τίποτα δεν μας έχει πείσει ότι η δεξιά θα τα κατάφερνε καλύτερα. Αλλά ποιον να συγχαρούμε που μια αναστολή της μείωσης των συντάξεων, αυτών που έχουν απομείνει από τις προηγούμενες μειώσεις, κατέληξε το δόλωμα για μια νέα ανάθεση στις εκλογές;»
Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Δεν έχει νόημα να απευθυνθούμε σε μία υπουργό ούτε στα πολιτικά στελέχη γύρω της. Δεν απευθυνόμαστε στο κράτος. Γιατί τελικά είναι το κράτος μαζί με το κεφάλαιο που καθορίζει την πολιτική κι όχι κάποιο κόμμα. Αν θέλουν να ψηφίσουν Σύριζα οι αστοί, η υψηλή γραφειοκρατία, οι καραβανάδες ή οι μπάτσοι τους καταλαβαίνουμε. Η κοινωνική βάση όμως που σε αυτήν απευθυνόμαστε, πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι πια εξευτελιστικός ο εγκλωβισμός στα διλήμματα που μας θέτει το καθεστώς με δεξιά ή αριστερή φορεσιά κάθε λίγα χρόνια. Και είναι η ώρα να στείλει ένα δυνατό σινιάλο άρνησης και αξιοπρέπειας…».
Τι είπε η Ατχσιόγλου στην… επεισοδιακή ομιλία
«Η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων, προφανώς όχι τυχαία, ήταν από τα κεντρικά ζητήματα που στόχευσε η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων της περιόδου 2010-2014 και συνέβαλε καθοριστικά στην ισοπέδωση των μισθών και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φτηνής και ευέλικτης εργασίας. Αυτή η συνταγή με τις ολέθριες συνέπειες δεν ήταν μόνο θέση των δανειστών, αλλά και συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της περιόδου 2010-2014» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον», την οποία πραγματοποίησε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου.
Μία επιλογή που, όπως είπε, «η ΝΔ και σήμερα υπερασπίζεται, δηλώνοντας ότι θέλει οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα να είναι στην καλύτερη περίπτωση προαιρετικά και η εφαρμογή τους να εξαρτάται αποκλειστικά από τη θέληση του εργοδότη». «Άλλη μία κορυφαία απόδειξη της λογικής που επέβαλε την υποβάθμιση της εργασίας ήταν και η δραστική μείωση του κατώτατου μισθού το 2012 κατά 22% και κατά 32% για τους νέους» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.
«Στον αντίποδα, για την κυβέρνησή μας, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πυρηνικό στοιχείο του προγράμματός μας. Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ψηφίσαμε τροπολογία με την οποία επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού των νέων» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.
Τα μέτρα Τσίπρα
Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ψήφιση και η υλοποίηση των μέτρων τα οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Στο πλαίσιο αυτό, καταθέσαμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι μία ακόμη επιβεβαίωση ότι «πλέον περνάμε σε μία νέα φάση, που για χιλιάδες συμπολίτες μας σημαίνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης, ενίσχυσης και προοπτικής».
«Είναι μία απάντηση σε όσους, μέχρι σήμερα, αρνούνται να αποδεχτούν ότι ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει οριστικά. Είναι μία απόδειξη ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν αποτελεί τυπική διαφοροποίηση, αλλά οδηγεί σε δυνατότητες άσκησης πολιτικής που δεν υπήρχαν στην προηγούμενη περίοδο, συνιστά ουσιαστική μετάβαση σε μία νέα περίοδο την οποία οι πολίτες θα αντιληφθούν στη καθημερινότητά τους» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο διαψεύδει κατηγορηματικά την καταστροφολογία και τα ψέματα της αντιπολίτευσης.
Οι εισφορές
Μεταξύ άλλων, είπε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2017, περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλαν, πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
«Το νομοσχέδιο, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν. 4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς, ως εξής:
Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση μειώνεται από το 2019 στο 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων. Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά, από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης, μέλη του «Ρουβίκωνα» πέταξαν τρικάκια φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi