«Γεννημένος στην Αθήνα, το 1940, ο Γιώργος Σκούρτης, έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο θέατρο το 1970 με το έργο ‘Οι νταντάδες’ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.
Θα ακολουθήσουν ‘Οι μουσικοί’, ‘Οι εκτελεστές’, ‘Οι ηθοποιοί’, ‘Κομμάτια και θρύψαλα’, ‘Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης’, ‘Απεργία’ και άλλα έργα, που θα επηρεάσουν καθοριστικά την εξέλιξη της ελληνικής δραματουργίας. Εξίσου σημαντικά για την εξέλιξη και της πεζογραφίας ήταν τα μυθιστορήματά του ‘Mπάρμπα-Tζωρτζ’, ‘Αυτά κι άλλα πολλά’, ‘Ιστορίες με πολλά στρας’, ‘Το χειρόγραφο της Ρωξάνης’, ‘Το συμπόσιο της Σελήνης’, ‘Πήδημα Θανάτου’, ‘Ο Κίλερ’, ‘Αυτός ο μπάτσος’.
Η φωνή του Λάκη Χαλκιά και της Βίκυς Μοσχολιού, σε μελοποίηση του Γιάννη Μαρκόπουλου από τον εμβληματικό κύκλο τραγουδιών ‘Μετανάστες’, σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, θα ‘μιλήσουν’ στο νου και την καρδιά της εργατικής τάξης, με την ‘Φάμπρικα’ και το ανυπέρβλητο ‘Μιλώ για τα παιδιά μου’. Και ποιος, άλλωστε, δεν τραγούδησε το ‘Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί’, σε μελοποίηση του Γιάννη Μαρκόπουλου και ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη.
Στίχους του Γιώργου Σκούρτη μελοποίησαν και πολλοί άλλοι μεγάλοι συνθέτες, όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Σπυρόπουλος-Μπάχ, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας κ.ά.» αναφέρει η ανακοίνωση του Κόμματος, καταλήγοντας: «Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον θεατρικό συγγραφέα, λογοτέχνη και στιχουργό Γιώργο Σκούρτη που, με το έργο του, άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στον λαϊκό πολιτισμό του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα».