Τετάρτη, 24 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Guardian: Δεξιά και αριστερά λαϊκιστικά κόμματα κυριαρχούν στην Ευρώπη – Ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ

Guardian: Δεξιά και αριστερά λαϊκιστικά κόμματα κυριαρχούν στην Ευρώπη – Ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο λαϊκισμός ζει και βασιλεύει στην Ευρώπη και σύμφωνα με τον Guardian τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια εξασφαλίζοντας αρκετές ψήφους ώστε να στείλουν τους ηγέτες τους σε κυβερνητικά πόστα σε 11 χώρες. Σε αυτά η εφημερίδα κατατάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Guardian αναφέρει ότι η σταθερή άνοδος που παρατηρείται στις δυνάμεις των ευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων, κυρίως δεξιών, αποκαλύπτεται μέσα από την ανάλυση των επιδόσεών τους στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν σε 31 ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Την έρευνα αυτή έκανε η βρετανική εφημερίδα σε συνεργασία με τουλάχιστον 30 πολιτικούς επιστήμονες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο λαϊκισμός βρίσκεται σταθερά σε άνοδο τουλάχιστον από το 1998. Πριν από δύο δεκαετίες τα λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονταν ουσιαστικά στο περιθώριο και συγκέντρωναν μόλις το 7% των ψήφων σε όλη την Ευρώπη. Στις τελευταίες ωστόσο εθνικές εκλογές, ένας στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε λαϊκιστικό κόμμα στη χώρα του.

“Σήμερα (ο λαϊκισμός) έχει γίνει όλο και περισσότερο mainstream: ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, όπως το δημοψήφισμα για το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να ληφθεί υπόψη η άνοδος του λαϊκισμού”, εξηγεί ο Ματίς Ρούντουιν, ένας πολιτικός κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Η έρευνα αποκαλύπτει όλο το φάσμα του λαϊκισμού στην Ευρώπη–από δεξιούς λαϊκιστές όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία μέχρι τα αριστερά λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση χωρίς να εξασφαλίσουν ωστόσο έδρες στο κοινοβούλιο, εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας. Ο λαϊκισμός γνώρισε εξάλλου άνοδο και σε Ολλανδία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Σουηδία.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα οι λαϊκιστές άρχισαν να περνούν τα μηνύματά τους από την Ολλανδία στην Γαλλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. «Έκτοτε ο αντισυστημικός λαϊκισμός έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την προσφυγική κρίση του 2015 στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας έλαβε ποσοστό 27% και στη συνέχεια 36% σε διαδοχικές εκλογές στην Ελλάδα. Το Ukip ώθησε τη Βρετανία στην ψήφο υπέρ του Brexit και η Μαρίν Λε Πεν έγινε το δεύτερο μέλος της οικογένειάς της που έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εξασφαλίζοντας ποσοστό 33%».

Όπως διαπιστώνεται «σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ο λαϊκισμός δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο της ακροδεξιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση έπληξε χειρότερα αυτές τις χώρες. Ως εκ τούτου δημιουργήθηκε εκεί οι κατάλληλες συνθήκες για ένα αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα. Κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνδυάζουν τον λαϊκισμό τους με μια ακραία αριστερή κυρίαρχη ιδεολογία», γράφει η εφημερίδα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Ευρώπη, όπου παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Λαϊκιστές έχουν εκλεγεί στην εξουσία σε πέντε από τις επτά μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο: Ινδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό και Φιλιππίνες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις