Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Βουλή: Τσίπρας και Μητσοτάκης συγκρούστηκαν για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Βουλή: Τσίπρας και Μητσοτάκης συγκρούστηκαν για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Σοφότεροι δεν γίναμε από την σημερινή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ώρα του πρωθυπουργού με θέμα την ανομία στα Πανεπιστήμια.

Τέσσερις μακροσκελείς μονόλογοι και από τους δυο με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι ανομία επικρατούσε πάντα και ότι σήμερα οι αριθμοί δείχνουν ότι τα περιστατικά βίας σε σχέση με το παρελθόν έχουν μειωθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι και ανομία υπάρχει και να ζητεί μετ’ επιτάσεως την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στην αντιπαράθεση είχαμε από προσκλήσεις για καφέ στο σπίτι του πρωθυπουργού μέχρι αναφορά στην πόλη του Batman το Gotham. Όπως και το πως προφέρεται στα αγγλικά το πανεπιστήμιο Columbia…

Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές στην συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιπλήττει στην αρχή τον πρωθυπουργό γιατί τον “έστησε” για αρκετή ώρα.

«Η συνέπεια δεν είναι το δυνατό σας χαρακτηριστικό κ. Τσίπρα έτσι δεν είναι; 45 λεπτά σας περιμένουμε. Να μάθετε να σέβεστε το κοινοβούλιο και τους πολιτικούς σας αντιπάλους!», είπε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του μίλησε για «Μια αφόρητη πραγματικότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ή ωραιοποίησης». Έκανε λόγο «ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, με την ανοχή της κυβέρνησης, συνεχώς διογκώνεται. Μια απειλή για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, μια απειλή τελικά για την ίδια την Δημοκρατία: Γιατί βέβαια η ανομία και η βία, που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια, εξάγονται και κατακαίνε, κάθε τόσο, την καθημερινότητα των Ελλήνων. Εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν, σήμερα, τα Πανεπιστήμια, ως βάση για δραστηριότητες του κοινού ποινικού δικαίου, όπως η διακίνηση ναρκωτικών ή το εμπόριο λαθραίων προϊόντων. Ενώ την ίδια ώρα, οι διαβόητες «συλλογικότητες», όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση, ελέγχουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Τις έχουν μετατρέψει σε στέκια κουκουλοφόρων, σε γιάφκες για μολότοφ και σε ορμητήρια για επεισόδια και καταστροφές στις περιοχές γύρω τους».

Το πανεπιστημιακό άσυλο έγινε παραβατικό άσυλο

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό που άλλοτε λέγαμε «πανεπιστημιακό άσυλο» έχει καταλυθεί στην πράξη, από γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους. Έγινε «παραβατικό άσυλο». Είπε ακόμα ότι «το κράτος εμφανίζεται ανίκανο και αδύναμο, να προστατέψει φοιτητές, να προστατέψει καθηγητές, να προστατέψει τους  υπαλλήλους των Πανεπιστημίων. Και μαζί τους βέβαια, και τις συνοικίες που τα περιβάλλουν ή ανθρώπους που, απλά, τυχαίνουν να περνούν από εκεί. Και τα πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμιά μας, από κυψέλες ελεύθερης σκέψης έχουν μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο χώρο λογοκρισίας δια της βίας. Αν δεν μου αρέσουν αυτά που λες, αυτά που πρεσβεύεις, αν δεν μου αρέσει το πως είσαι ντυμένος, απλά, σε πλακώνω στο ξύλο. Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα, ο μόνος χώρος στον οποίον δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα την άποψή σου είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το άσυλο ιδεών μετατράπηκε σε άσυλο ανομίας, παραβατικότητας και βίας», είπε.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του είπε ότι την συνυπογράφουν πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές και καθηγητές που έχουν  τραυματικές εμπειρίες και προσωπική αγωνία και αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα βίας εναντίον φοιτητών και καθηγητών με ονοματεπώνυμο.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά και φωτογραφίες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Τις καταθέτω στα πρακτικά. Μια εικόνα χίλιες λέξεις κ. Τσίπρα. Είναι αυτή εικόνα πανεπιστημίου; Είστε υπερήφανος που είστε πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει αφήσει τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή την κατάντια κ. Τσίπρα; Και επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι το ζήτημα αυτό αφορά λίγους, ότι δήθεν αυτά τα οποία σας λέμε είναι μια ακροδεξιά ατζέντα; Φαντάζομαι τα ίδια θα ακούσουμε και σήμερα. To θέμα αυτό αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, τον απλό φοιτητή ο οποίος έχει μοχθήσει για να μπει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τον καθηγητή ο οποίος θέλει να προσφέρει και σήμερα  αισθάνεται ότι εκβιάζεται και τρομοκρατείται από συμμορίες που έχουν καταλάβει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Το άσυλο θα καταργηθεί

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια δεν είναι ένα πρόβλημα τωρινό. Και είπε: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Όλα αυτά θα τελειώσουν με την επόμενη κυβέρνηση. Με τη Ν.Δ. τα πανεπιστήμιά μας θα καθαρίσουν από συμμορίες, από εμπόρους ναρκωτικών, από λαθρέμπορους και από κάθε λογής τραμπούκους. Και δεν θα υπάρχει χώρος, ούτε δυνατότητα, για κατάληψη από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Και όσοι σήμερα ασχημονούν στα πανεπιστήμια, απλά θα πεταχτούν έξω. Και το άσυλο θα καταργηθεί. Δεν θα αλλάξει απλά ο νόμος. Θα καταργηθεί».

Τσίπρας: Όταν μιλάτε για ανομία δείτε τα δικά σας χάλια

Απαντώντας ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.  Δεν μπορεί να δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο επειδή μας συμφέρει πολιτικά και όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Είναι μια ιδεολογική εμμονή για να αναδείξετε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχετε όραση επιλεκτική».

Και εξήγησε: «Βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτιρίου. Δεν πάει λίγο παραμέσα. Δεν βλέπετε πως, στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία!»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς, για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: “Μόνο εσείς σε όλο τον κόσμο πιστεύετε ότι αρκούν οι κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις για εξαλειφθεί ως δια μαγείας το φαινόμενο”.

Μητσοτάκης: Ανέχεσαι τα γκρουπούσκουλα για να ξεχυθούν και να κάψουν την Αθήνα

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο στην δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μήπως η προκλητική ανοχή στα διάφορα γκρουπούσκουλα είναι προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα, όταν υπάρξει μία αλλαγή που όλα δείχνουν ότι θα έλθει, να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, τότε που έκλεινε το μάτι σε αυτούς που το 2008 έκαιγαν την Αθήνα. Την παραβατικότητα αυτού του είδους την έχουμε πληρώσει με αίμα και δεν πρόκειται να την ανεχθούμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην πρωτολογία του πρωθυπουργού, σημείωσε: «Είτε δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στη χώρα, είτε επιλέξατε να μην ακούτε τι σας είπα. Δεν είπα ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας είναι καινούρια, σας κατηγόρησα ότι με τη δική σας συνειδητή ανοχή τα φαινόμενα βίας και ανομίας έχουν εκτραχυνθεί επί των ημερών σας».

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Θεωρείτε λογικό, εντός του πανεπιστημίου, να υπάρχει μία συλλογικότητα που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ένοπλης βίας, πρέπει ή δεν πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος όταν υπάρχει κατάληψη δημόσιου χώρου; Είναι εναρμονισμένο με τη δική σας λογική για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου; Υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Είστε σοβαρός κ. Τσίπρα; Έχετε περπατήσει στην Πατησίων;».

Απαντώντας και στην τοποθέτηση Τσίπρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ίση αντιμετώπιση σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάσταση και πρόσθεσε: «με την εμμονή σας απαγορεύετε στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο. Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, κολλημένοι στον Μεσαίωνα».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «με την αλαζονική σας τοποθέτηση σήμερα κ. Τσίπρα περιφρονήσατε τους καθηγητές και τους φοιτητές που εκφράζουν την αγωνία τους για αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο και βοηθήσατε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε από εσάς».

Το Πολυτεχνείο επί των ημερών σας κάηκε

«Ο λόγος για τον οποίο στοχοποιείτε τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ότι έχετε μια ιδεοληψία σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. Η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έχει κάνει πιο λειτουργικό από το παρελθόν, όπου υπήρχε μια δυσλειτουργία και τότε κάηκε το Πολυτεχνείο. Δεν κάηκε επί των ημερών μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Το δημόσιο πανεπιστήμιο από την περίοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και οφείλει να είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εάν αυτές οι ιδέες οδηγούν σε εγκλήματα ναι τότε οφείλει η κυβέρνηση να παρέμβει.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε αιώνες πριν. Η γνώση είναι ζωντανός οργανισμός και η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι καθολική, ανεξαρτήτως καταγωγής ή ταξικής θέσης. Αντιλαμβάνεστε το καθολικό δικαίωμα πρόσβαση της γνώσης ως ισοπέδωση, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξάρτητα από την ταξική θέση και την προέλευση του καθενός.

Θέλετε υποταγή των Πανεπιστημίων στην αγορά και η αγορά να ορίζει τον προσανατολισμό της έρευνας, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση και η εκπαίδευση γίνεται αναλώσιμο εμπόρευμα, η κοινωνία καταρρέει. Η γνώση είναι αυταξία και όσο περισσότεροι είναι μορφωμένοι τόσο καλύτερο για την κοινωνική πρόοδο.

Οι δικές μας μελέτες – από πλευράς Υπουργείου Παιδείας – καταλήγουν στο ότι ένα μικρό αλλά σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα πρέπει να χρεώνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ δίδακτρα ανά φοιτητή κατ’ έτος, χωρίς πρόβλεψη για υποτροφίες. Το κόστος εγκαταστάσεων, υποδομών, εργαστηρίων κτλ που απαιτούν ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ και 10.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Συζητάμε είτε για φανταστικά σενάρια είτε για αρπαχτές κάποιων, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: στην Ευρώπη – με εξαίρεση τις χώρες που είχαν σοσιαλιστικά καθεστώτα- μέχρι το 1989 -γιατί μετά έγινε μπάστε χίλιοι αλέστε- τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσια με διαφοροποιημένα καθεστώτα χρηματοδότησης. “Ποιο παράδειγμα ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ευρώπη είναι υψηλού επιπέδου;” διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Έχουμε επιχειρήματα, εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη προκάλεσε το 2014 την απόλυση 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκαλώντας την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων, ανέφερε, ακόμα, ο κ. Τσίπρας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις