Με το νέο έτος οι τράπεζες καλούνται να λάβουν μία σειρά αποφάσεων προκειμένου να χτυπήσουν ή να περιορίσουν τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο που δεν είναι άλλος, από τα «κόκκινα δάνεια».
Μέχρι τον Μάρτιο καλούνται να υποβάλλουν συγκεκριμένα σχέδια προς τον SSM και μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και πλάνα για την διαχείριση των ακινήτων. Οι ευρωπαίοι αποδέχθηκαν ότι οι τράπεζες μπορούν να αποκτούν ακίνητα από τους πλειστηριασμούς, αλλά υπό την προϋπόθεση εντός 3ετίας θα έχουν αυτά πουληθεί.
Οι τράπεζες θα ήθελαν στην παρούσα φάση να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συνεργασία με την Πολιτεία προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση, που από την μία θα στέλνει μήνυμα στην αγορά ότι οι κακοπληρωτές δεν πρόκειται να βρουν πουθενά προστασία και από την άλλη θα προσφέρει άσυλο σε όλους εκείνους που το χρειάζονται.
Αρκετοί είναι εκείνοι από την πλευρά των τραπεζών, οι οποίοι στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό με δεδομένο ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε να δώσει λαβή στους αντιπάλους της, αλλά και να στείλει ένα λάθος μήνυμα στην εκλογική της βάση.
Κάποιοι μάλιστα πάνε και ένα βήμα πιο μακριά και λένε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση ακολουθήσει λαϊκίστικη πολιτική στο θέμα των πλειστηριασμών δεν αποκλείεται να ακυρωθούν τα όποια – έστω και μικρά οφέλη – που έχουν ήδη προκύψει.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι το 2019 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες, κάποια μάλιστα λένε ότι θα είναι κομβική. Σημειώνουν επίσης ότι πιθανοί λάθος χειρισμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένα πισωγύρισμα κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτο σε αυτή την συγκυρία. Όλοι φοβούνται ένα ενδεχόμενο να χρειαστούν οι τράπεζες νέα κεφάλαια. Αυτό κανείς δεν το θέλει και πρέπει πάση δυνάμει να αποφευχθεί, διότι τα περιθώρια να αντληθούν κεφάλαια από τις αγορές ή τους μετόχους – επενδυτές είναι εξαιρετικά περιορισμένα και οι άλλες λύσει απευκταίες.
Του Θανάση Παπαδή