Όχι μόνο γιατί η Τερέζα Μέι είναι μια πρωθυπουργός που δεν έχει τη στήριξη σχεδόν των μισών βουλευτών του κόμματός της, σε ό,τι έχει να κάνει με το Brexit, αλλά γιατί αυτούς χρειάζεται (και όχι μόνο) για να περάσει στις 21 Ιανουαρίου το σχέδιό της για την έξοδο από την Ε.Ε.
Η ψηφοφορία, που επρόκειτο να γίνει την περασμένη Τρίτη, τελικά θα γίνει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για να ψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία της Μέι με την Ε.Ε. για το Brexit. Καθώς θα μεσολαβήσει η ανάπαυλα στις εργασίες της Βουλής για τις γιορτές των Χριστουγέννων, το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα γίνει έως τις 21 του μήνα.
Πολλοί βουλευτές ζητούσαν η ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, πριν από τις διακοπές, αλλά τέτοια διαδικασία δεν έχει προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε στο Twitter από την υπουργό αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Άντρεα Λίντσομ.
Για την ώρα, η Τερέζα Μέι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ζητήσει «νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις» από την Ε.Ε. για το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία. Το λεγόμενο backstop είναι ένα από τα «αγκάθια» της συμφωνίας και η Μέι θα διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Όπως είπε, άλλωστε φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής δεν ελπίζει σε άμεση λύση αλλά πως θα ξεκινήσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει ότι επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας δεν θα γίνει. Αλλά… δέχεται να βοηθήσει τη Μέι να πείσει τη Βουλή της πως τα όσα έχουν συμφωνηθεί για το Brexit είναι η καλύτερη λύση. Όπως είπε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι Ευρωπαίοι θέλουν να βοηθήσουν τη Μέι αλλά δεν ξέρουν πως. Αφού μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αφήσει τους 27… μόνους για να δουν τι μπορούν να της προσφέρουν.
Η επόμενη μέρα έως το… Brexit
Μετά την πύρρειο νίκη της στην εσωκομματική διαδικασία και την παραμονή της στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και άρα στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να… συνεχίσει να ανεβαίνει στο Γολγοθά έως το Brexit. Γιατί παρά την καταψήφιση της πρότασης μομφής, οι προκλήσεις είναι πολλές. Η μεγαλύτερη απ’ όλες η ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας με την Ε.Ε.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τη Μέι. Η ελπίδες της να γίνει νόμος τα όσα συμφώνησε εξαρτώνται τόσο από τους βουλευτές του κόμματός της (πολλοί από τους οποίους θέλησαν να τη ρίξουν) αλλά και από εκείνους τη αντιπολίτευσης. Όσον αφορά στους βουλευτές των Τόρις, τα αριθμητικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει σε σχέση με την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, η Μέι καλείται τώρα να δείξει ευελιξία μήπως και πετύχει διακομματική συμφωνία για το Brexit.
Για να εγκριθεί η συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων απαιτούνται 320 ψήφοι. Το βορειο-ιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι, με δέκα ψήφους, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία, εάν δεν γίνουν πρώτα ουσιαστικές νομικές αλλαγές στο κείμενο. Οι συντηρητικοί βουλευτές, οπαδοί του Leave, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν επίσης την συμφωνία της, ενώ υπάρχουν κάποιοι από τους υποστηρικτές της φιλο-ευρωπαϊστές, που όμως στρέφονται περισσότερο στην λύση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο αριθμός των δύο αυτών παρατάξεων μέσα στο κόμμα της Μέι ανέρχεται σε περίπου 90. Οι πιστοί οπαδοί του κόμματός της, που την στήριξαν και στην πρόταση μομφής, είναι λίγο περισσότεροι από 200. Ακόμη και με την υποστήριξη ορισμένων από τους αντάρτες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, η Τερέζα Μέι μετά βίας ξεπερνά, μέχρι στιγμής, τους 240 βουλευτές, που θα στήριζαν την συμφωνία για το Brexit.
Αυτό που αναμένεται εάν τελικά το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία, εξ ορισμού είναι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα έχει 21 μέρες περιθώριο να προτείνει έναν άλλο δρόμο, συμπεριλαμβανομένης της λύσης να φέρει τη συμφωνία για δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή.
Στην περίπτωση της μη συμφωνίας δεν υπάρχει βεβαιότητα για το τι μπορεί να ακολουθήσει, μετά τις 29 Μαρτίου. Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης ή η Βρετανία να ακυρώσει το Brexit συνολικά, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.
Η περίπτωση της μη συμφωνίας, θα σήμαινε ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μετά τις 29 Μαρτίου και ότι οι νόμοι της ΕΕ θα σταματήσουν να εφαρμόζονται στη χώρα άμεσα.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να επικρατήσει αυτή η έκβαση – της αποχώρησης χωρίς συμφωνία – υπάρχει η άποψη ότι η Τερέζα Μέι, πιθανόν να επιλέξει την παράταση του άρθρου 50 κατά μερικούς μήνες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία, είτε «με διαχειρίσιμη μη συμφωνία» είτε με «έξοδο με τάξη», επιλογές που, όμως, δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων.
Σε ό,τι αφορά το σενάριο του δημοψηφίσματος, η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει κατηγορηματικά αντιταχθεί, ενώ και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν υποστηρίζει προς το παρόν αυτή την ιδέα, αντίθετα ζητά τη διεξαγωγή εκλογών. Ωστόσο, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών του Εργατικού Κόμματος επιθυμούν το δημοψήφισμα, όπως επίσης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Μέι, ως διέξοδο στον «λαβύρινθο» του Brexit.