Κυριακή, 7 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Μένει μόνος ο Τραμπ! Παραιτείται και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις

Μένει μόνος ο Τραμπ! Παραιτείται και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει έναν συνεργάτη του να παραιτείται. Όταν όμως μιλάμε για την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και αυτή έρχεται λίγο μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, κάτι δεν πάει καλά στο… βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Ο Τζιμ Μάτις, παρασημοφορημένος βετεράνος, δεν συμφωνεί με την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία. Δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει στην Ουάσινγκτον. Είναι όμως ο πρώτος που παραιτείται, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα είναι ο τελευταίος.

Οι φήμες πως για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε μόνος του χωρίς να συμβουλευτεί εκείνους που ξέρουν μάλλον έχουν μια κάποια βάση. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία είναι πισώπλατη μαχαιριά στους Κούρδους που μπήκαν μπροστά για να χτυπηθεί ο ISIS. Κι ένα «δωράκι» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παραίτηση του Τζιμ Μάτις είναι μια ακόμη “βόμβα” στα θεμέλια του Λευκού Οίκου. Το γράμμα της παραίτησής του εμπεριέχει αιχμές για την απόφαση του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να έχει έναν υπουργό Άμυνας του οποίου οι απόψεις είναι «ευθυγραμμισμένες» με τις δικές του. Αυτό γράφει, μεταξύ άλλων, ο Μάτις στην επιστολή παραίτησης που δόθηκε την Πέμπτη στον Τραμπ.

Ο Τζιμ Μάτις – Φωτογραφία Reuters

Ο Μάτις σημειώνει με νόημα την πεποίθησή του πως «η δύναμή μας ως έθνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δύναμη του μοναδικού και ολοκληρωμένου συστήματος συνεργασιών και συμμαχιών». Ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι ο Τραμπ “πρόδωσε” τους συμμάχους των ΗΠΑ. Χωρίς αυτές τις συνεργασίες, αναφέρει ο Μάτις, «δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας ή να υπηρετήσουμε το ρόλο ενός απαραίτητου έθνους στον ελεύθερο κόσμο». Ο βετεράνος στρατιωτικός κάνει ακόμη μια σαφή αναφορά: τονίζει στον Τραμπ πως οι απόψεις του για την ανάγκη να συμπεριφέρονται οι ΗΠΑ σε σεβασμό στους συμμάχους τους έχουν σχηματιστεί μέσα από μια πορεία 40 χρόνων…

Ο Μάτις, για ορισμένους, ήταν πόλος σταθερότητας στην κυβέρνηση Τραμπ. Για άλλους ήταν κάποιος που ήταν σε θέση να διορθώνει τα προβλήματα που δημιουργούσε η άσκηση εξωτερικής πολιτικής μέσω Twitter. Για μερικούς ήταν «στρατιώτης-καλόγερος», ήταν ένας από τους υπουργός που επαινούσε περισσότερο τα προηγούμενα δύο χρόνια ο Τραμπ, αλλά η σχέση των δυο ανδρών φέρεται να επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Η ανακοίνωση Τραμπ στο twitter

Φυσικά τίποτα απ’ όσα του… έσουρε ο Μάτις δεν ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ανάρτηση που έκανε στο twitter, ανακοινώνοντας την παραίτηση του υπουργού Άμυνας. Ο Μάτις θα αποχωρήσει από το υπουργείο Άμυνας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα, έγραψε ο Τραμπ και αποθέωσε τον Μάτις. Τόνισε ότι στα δυο χρόνια της θητείας του ως επικεφαλής του Πενταγώνου έγινε «τρομερή πρόοδος» ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά νέου εξοπλισμού. Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Μάτις για τις υπηρεσίες του.

Φωτογραφία Reuters

Από τα tweets του Τραμπ λείπει η λέξη παραίτηση. “Αποχωρεί” είναι η λέξη που χρησιμοποιεί ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, μόνο, ότι ο Μάτις αποχωρεί όχι ότι παραιτείται. Αλλά αυτό δεν αλλάξει τα δεδομένα.

Ο Μάτις προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ που είτε παραιτήθηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ο Αμερικανός πρόεδρος απέλυσε -μέσω Twitter- τον Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον με τον μέχρι τότε διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με το Brookings Institution, οι αντικαταστάσεις, οι καθαιρέσεις και οι παραιτήσεις επί προεδρίας Τραμπ είναι περισσότερες από ό,τι επί των ημερών των τελευταίων πέντε Αμερικανών προέδρων.

Η σεναριολογία για το μέλλον του Μάτις εντάθηκε τον Οκτώβριο, όταν ο Τραμπ είχε κρίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS πως ο υπουργός Άμυνας είναι «περίπου Δημοκρατικός» αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανόν θα αποχωρούσε από την κυβέρνησή του.

Με πληροφορίες από CNBC και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις