Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Σταύρος Θεοδωράκης για Συμφωνία των Πρεσπών στο newsit.gr – Θέλουμε λύση αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα

Σταύρος Θεοδωράκης για Συμφωνία των Πρεσπών στο newsit.gr – Θέλουμε λύση αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα

Προτιμώ το «Βόρεια Μακεδονία» από το «Μακεδονία», λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Τι απαντά για την σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Τι πιστεύει για την στάση του Πάνου Καμμένου και αν θα μείνει μέχρι τέλους με τον Τσίπρα.
Όλη η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο newsit.gr.

Υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκτιμώντας ότι με τα σημερινά δεδομένα η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ευκαιρία για να κλείσει αυτή η πολυετής εκκρεμότητα. Τονίζει, ωστόσο, ότι προέχει να δούμε τα τελικά κείμενα της συμφωνίας, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα χώρα, ενώ παραδέχεται ότι στο Ποτάμι υπάρχει μειοψηφία και όχι τάση, όπως λέει, που αντιτάσσεται στη συμφωνία αυτή.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, στη συνέντευξή του στο newsit.gr, επιμένει ότι το κόμμα του θα έχει αυτόνομη παρουσία στις εκλογές και απορρίπτει πως «λοξοκοιτάζει» είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι ο ίδιος θα συμφωνήσει την ένταξή του σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος. Εμμέσως, πάντως, παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με το Κίνημα Αλλαγής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, εξάλλου, η εκτίμησή του πως ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει τη δυνατότητα που έχει για ολοκλήρωση της τετραετίας και εκλογές τον Οκτώβριο, με τον Πάνο Καμμένο να συνεχίζει να τον στηρίζει, όπως λέει, ακόμη κι αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Δηλώνει, τέλος, ιδιαίτερα προβληματισμένος για την ένταση των τελευταίων 24ωρων με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει στον υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ με τις επιθετικές δηλώσεις τους.

Όλη η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στον Αιμίλιο Περδικάρη

Ο κ. Θεοδωράκης αρνείται, πάντως, ότι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και η διαμόρφωση της απαραίτητης πλειοψηφίας εξαρτάται ουσιαστικά από τη στάση του κόμματός του: «Η ψήφιση μιας συμφωνίας εξαρτάται από όλα τα κόμματα. Πολλές φορές, στο Ποτάμι πέφτει ένα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί. Είναι λόγω της ατολμίας του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος να πάρει θέση. Πολλές φορές η δική μας ψήφος ήταν καθοριστική, π.χ. σε ψηφοφορίες για δικαιώματα συμπολιτών μας, όπου η ΝΔ κρύφτηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί κι έπρεπε το Ποτάμι να πάρει αποφάσεις. Παίρνουμε τις αποφάσεις με βάση κάθε φορά τις αρχές μας, με τόλμη και χωρίς το φόβο ότι κάποια από αυτά μπορεί να είναι δυσάρεστα για τους ψηφοφόρους μας», λέει.

Εγώ προτιμώ να λέγονται Βόρεια Μακεδονία. Να προσδιορίζονται με ένα άλλο όνομα που σημαίνει ότι είναι τμήμα μιας μεγαλύτερης γεωγραφικής περιοχής που λέγεται Μακεδονία

Επί της ουσίας, για το τι θα πράξει στην ψηφοφορία, απαντά: «Η θετική στάση του Ποταμιού στην επίλυση του προβλήματος με την πΓΔΜ δεν αλλάζει. Θεωρούμε ότι αυτή η εκκρεμότητα έχει στοιχίσει πολλά στη χώρα, στους Έλληνες, στους Μακεδόνες, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Άρα, θέλουμε να υπάρξει λύση. Η οποία θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να έχει έρθει πολύ νωρίτερα. Ξέρετε, όμως, οι λύσεις δεν έρχονται όποτε τις παραγγέλνεις. Ούτε μπορείς κάποια στιγμή που πιστεύεις ότι πρέπει να λυθεί κάτι να πεις ότι γίνεται. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μια ευκαιρία λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει δείξει ο ευρωπαϊκός παράγοντας, αλλά και οι ΗΠΑ. Γιατί, κακά τα ψέματα, όλα αυτά τα χρόνια οι γείτονές μας δεν πιέστηκαν ποτέ ν’ αλλάξουν όνομα και ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν το όνομα «Μακεδονία» με την άδεια των περισσοτέρων χωρών. Εγώ προτιμώ να λέγονται Βόρεια Μακεδονία. Να προσδιορίζονται με ένα άλλο όνομα που σημαίνει ότι είναι τμήμα μιας μεγαλύτερης γεωγραφικής περιοχής που λέγεται Μακεδονία», αναφέρει. Και καταλήγει: «Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, γιατί θέλουμε να δούμε αν τα όσα γράφει η συμφωνία των Πρεσπών καθρεφτίζονται στη συμφωνία που θα κάνουν μεταξύ τους οι γείτονές μας για το Σύνταγμα».

Δεν μας ενδιαφέρουν οι δηλώσεις αλλά τα κείμενα

Είναι, συνεπώς, οριστική απόφαση το «ναι» του Ποταμιού στις Πρέσπες; «Αυτό θα συζητηθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι τροπολογίες για το Σύνταγμα της πΓΔΜ. Κάποιες έχουν γίνει δεκτές, κάποιες άλλες όχι. Πάντως, δεν επηρεαζόμαστε από τις προφορικές δηλώσεις, γιατί κι εδώ στην Ελλάδα το ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι εσωτερικής κατανάλωσης. Άρα, δεν μας ενδιαφέρουν οι δηλώσεις, αλλά τα κείμενα. Αυτά παρατηρούμε, αυτά προσέχουμε και αυτά θα δούμε».

Δεν υπάρχουν τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Θεοδωράκης αρνείται, ωστόσο, ότι υπάρχουν αντίρροπες τάσεις στο Ποτάμι αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν υπάρχουν τάσεις στο εσωτερικό του κόμματός μας, αλλά μειοψηφίες. Το συνέδριο, σχεδόν ομόφωνα, αποφάσισε ν’ ακολουθήσει τη δική μου πρόταση, η οποία είναι ότι θέλουμε λύση. Προφανώς υπάρχουν βουλευτές που διαφοροποιούνται κι έτσι συμβαίνει στα μεγάλα κόμματα, αλλά δεν διαμορφώνουν κάποια τάση στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι μεμονωμένες αντιρρήσεις. Εμείς δεν έχουμε την έννοια της κομματικής πειθαρχίας, πέραν του θέματος αν στηρίζουμε ή όχι μια κυβέρνηση, διότι εκεί είναι θέμα υπόστασης και δεν μπορεί να διαφέρει από βουλευτή σε βουλευτή. Τώρα, αν ψηφίζεις τα δικαιώματα ή αν ψηφίζεις ή όχι μια συμφωνία ή ένα φορολογικό νομοσχέδιο π.χ. δεν είναι λόγος για κομματική πειθαρχία».

Η κοινή εμφάνιση με τον Μητσοτάκη – «Έχουμε μια καλή σχέση με τον Κυριάκο»

Η κοινή εμφάνισή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη τροφοδότησε, ωστόσο, σενάρια προσέγγισης ή ακόμη και συναλλαγής, όπως άφησαν να εννοηθούν όσοι κινούνται πέριξ του Μαξίμου. Ο ίδιος απαντά: «Δεν επηρεάζεται η στάση του Ποταμιού σε μικρά και μεγάλα θέματα από τις σχέσεις με άλλα κόμματα. Προφανώς έχουμε μια καλή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν θα μεταβάλλει τις θέσεις μας σε μια σειρά από ζητήματα. Κι αυτό ο ίδιος το έχει αποδεχθεί. Τον ακούσατε να λέει ότι υπάρχουν σημεία επαφής: τα θέματα των μεταρρυθμίσεων μας βρίσκουν σε πολλά σύμφωνους, αλλά είμαστε κι οι δύο ξεχωριστά κόμματα. Η ΝΔ είναι ένα παλιό, συντηρητικό κόμμα που υποχρεούται να καλύψει έναν πολύ ευρύτερο χώρο κι εμείς είμαστε ένα κίνημα πολύ πιο ευέλικτο, καινούργιο, χωρίς βάρη του παρελθόντος ή λάθη και πολύ πιο τολμηροί».

Το αστείο με τις κάλτσες και ο Μπους

Τότε, γιατί ο κ. Μητσοτάκης του ζήτησε να μην… ξαναφορέσει κόκκινες κάλτσες; «Δεν είπε αυτό ακριβώς… είπε να περιορίσω λίγο το κόκκινο στην επόμενη κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα. Νομίζω ότι ήταν ένας αστεϊσμός. Ο Μπους δεν ήταν αυτός που επέλεγε να σηματοδοτήσει με τις κάλτσες του την τοποθέτηση απέναντι σε κάποια γεγονότα; Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να γίνονται, αλλά να μη βγάζει κάποιος συμπεράσματα από αυτά», απαντά.

Είμαστε απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Είναι, λοιπόν, το Ποτάμι πιο κοντά στη ΝΔ ή πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ; «Αρνούμαι ν’ απαντήσω σ’ αυτό το ερώτημα, γιατί η τοποθέτηση στον πολιτικό χάρτη γίνεται με βάση άλλες αρχές κι όχι με βάση πού είναι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια κυβέρνηση που προσθέτει προβλήματα στη χώρα και δεν αφαιρεί, μια κυβέρνηση γεμάτη ιδεοληψίες. Κι αντιστοίχως είμαστε αντίθετοι στο συντηρητικό παρελθόν της ΝΔ. Αυτό ακριβώς λέμε στους πολίτες. Προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σήμερα λέει ότι θέλει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να προσέξει ο κόσμος με την ψήφο του και να μην επιστρέψει σε συντηρητικές λύσεις του παρελθόντος», τονίζει.

Το Ποτάμι θα έχει αυτόνομη πορεία

Άρα, αυτόνομη πορεία για το Ποτάμι στις εκλογές; Ο κ. Θεοδωράκης απαντά: «Είναι δεδομένο ότι το Ποτάμι θα έχει μια αυτόνομη πορεία κι είναι βαρετό να επαναλαμβάνω ότι θα ήταν ντροπή για έναν πολιτικό αρχηγό – τουλάχιστον όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα στην πολιτική – να κατέβει σε ψηφοδέλτια άλλου κόμματος. Είτε της ΝΔ σήμερα είτε του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν πριν από μερικούς μήνες. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο Θεοδωράκης είτε θα κατέβει με το Ποτάμι είτε δεν θα κατέβει, εννοώντας όχι ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές. Αλλά ότι είτε θα πετύχει είτε όχι».

Θα ήταν ντροπή για έναν πολιτικό αρχηγό να κατέβει σε ψηφοδέλτια άλλου κόμματος

Και πότε θα γίνουν οι εκλογές; Τι εκτιμά ο επικεφαλής του Ποταμιού; «Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας σ’ αυτό το θέμα θ’ αποφασίσει με βάση τον εαυτό του και δεν θα ρωτήσει κανέναν, ούτε καν τους στενούς του συνεργάτες. Νομίζω λοιπόν ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά οι εκλογές να πάνε το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, παρά την ήττα που θα υποστεί στις ευρωεκλογές. Έχουν εμφανίσει πολλές φορές τον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Σας θυμίζω ότι το Σεπτέμβριο έλεγαν ότι δεν θα μπορέσει να πάρει τις συντάξεις και τελικά δεν τις έκοψε ή ότι θα καταρρεύσει υπό το βάρος της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν κατέρρευσε. Δεν νομίζω ότι σοβαρά σκέφτεται το θέμα των πρόωρων εκλογών ή να το έκανε τα τελευταία χρόνια. Θα το φτάσει ως το τέλος», καταλήγει.

Ο Καμμένος θα μείνει μέχρι τέλους εκτιμά ο Σταύρος Θεοδωράκης – Δεν βρίσκω ωφέλιμες τις δηλώσεις του ΑΓΕΕΘΑ

Άρα, εκτιμά πως ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει μέχρι τέλους με τον Αλέξη Τσίπρα: «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος – αν και είναι πολύ μικρή η εμπιστοσύνη που μπορείς να έχεις στα λεγόμενά του, διότι αλλάζει πολύ συχνά απόψεις – θα μείνει και θα στηρίζει μέχρι τέλους την κυβέρνηση. Δεν έχει και πολλές εναλλακτικές λύσεις», σημειώνει.

Τον προβληματίζει η ένταση των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο; «Ναι, με προβληματίζει, όπως και οι δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τις οποίες δεν βρίσκω και πολύ ωφέλιμες πατριωτικά. Πιο πολύ με προβληματίζουν οι προεκλογικού τύπου κραυγές του κ. Καμμένου, διότι δεν μπορεί να λέει τι θα γίνει στο Καστελλόριζο και να δεσμεύει την πολιτική ηγεσία. Δεν νομίζω ότι είναι σε συνεννόηση με την υπόλοιπη κυβέρνηση και προφανώς με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, εννοώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Είναι πολύ μεγάλο θέμα αυτό για να το ανακοινώνεις ως προεκλογική φούσκα. Άρα, πρώτα με προβληματίζουν οι δικοί μας και ο κ. Τσίπρας πρέπει ν’ αναλογιστεί τις ευθύνες του, ειδικά για τον κ. Καμμένο που έχει παραδώσει την άμυνα της χώρας σε έναν άνθρωπο αλλοπρόσαλλο, που κινείται πολύ ευκαιριακά και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Σε ό,τι αφορά τους γείτονες, πρέπει να καταλάβουν ότι με την Ελλάδα πρέπει να συνυπάρξουν για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Έχω πει ότι σέβομαι τις διαφορετικές εκτιμήσεις για κάποια πράγματα. Εμείς λέμε ότι είναι όλα ελληνικά κι αυτοί ότι πρέπει να τα ξαναδούμε. Ο μόνος τρόπος, αν επιμένει καθένας στη θέση του, δεν είναι να κάνουμε πόλεμο, αλλά να καταφύγουμε σε κάποια διαιτησία, σε κάποια Δικαιοσύνη. Κι έχουμε πει ότι η Τουρκία, αν θέλει ν’ αμφισβητήσει κάποιες ελληνικές κυριότητες, μπορεί να καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια και να περιμένουμε τις αποφάσεις», σημειώνει.

Χωρίσαμε σαν φίλοι με το Κίνημα Αλλαγής

Το «διαζύγιο» με το Κίνημα Αλλαγής σημαίνει πως δεν υπάρχει δυνατότητα να… ξανασμίξουν; Ο κ. Θεοδωράκης απαντά: «Προφανώς, η πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι δική του πορεία και δεν αφορά εμάς. Δεν πήγαμε εκεί για να κάνουμε τη «μεγάλη Κεντροαριστερά». Γιατί, όπως ξέρετε, δεν δηλώνω ούτε κεντροαριστερός ούτε κεντροδεξιός και δεν πιστεύω ότι σήμερα οι λέξεις «αριστερά» και «δεξιά» έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Είμαι άλλης λογικής και το έχω πει από τότε που ιδρύθηκε το Ποτάμι. Δεν είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα αριστερά ή δεξιά. Τα προβλήματα είναι τα κόμματα και η επιβολή τους στο Δημόσιο, στο κράτος. Είναι προβλήματα πολύ σημαντικότερα και πολύ πιο συγκεκριμένα από το αν είναι κάποιος αριστερός ή δεξιός. Πήγαμε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο Κίνημα Αλλαγής για να δημιουργήσουμε έναν πολύ ευρύτερο χώρο, με φιλελεύθερους, κεντρώους και κεντροαριστερούς, αλλά είδαμε τελικά ότι αυτό δεν ήταν διάθεση όλων. Οπότε, χωρίσαμε σαν φίλοι, για να μην έχουμε μαλώματα. Και δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να γίνει στο μέλλον…».

Ντροπή και προβολή να βάφεται με χρώματα ο χάρτης στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη στάση του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης είναι σαφής: «Από τότε που δημιουργήθηκε το Ποτάμι έχουμε πει ότι θα στηρίξουμε τους άριστους. Όπως δεν θέλουμε το «βαρύ χέρι» των κομμάτων στη δημόσια διοίκηση, δεν το θέλουμε ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και είπα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι θα στηρίξουμε τους καλύτερους, αλλά κάποιος σχολίασε ότι όλοι το ίδιο λένε. Πώς αποδεικνύεται; Εμείς, στηρίζουμε δημάρχους που προέρχονται από τη ΝΔ, από το ΚΚΕ, από το ΠΑΣΟΚ, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το Ποτάμι. Δεν έχουμε διανοηθεί ποτέ να πούμε ότι οι καλοί δήμαρχοι είναι οι δικοί μας δήμαρχοι, όπως λένε όλα τα κόμματα. Κι ελπίζω ότι δεν θα γίνει πάλι αυτό που γίνεται σε όλες τις εκλογές: να χρησιμοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση για να φτιάχνει κάποιος έναν μπλε, κόκκινο ή πράσινο χάρτη. Είναι ντροπή και προσβολή για τους πολίτες», καταλήγει.

Για το τέλος, ποια είναι η μεταρρύθμιση που θα ήθελε να δει να γίνεται άμεσα; Απαντά με σαφήνεια: «Πρέπει να περιοριστεί – το λέω συχνά και κάποιοι με έχουν κατηγορήσει πολύ σφοδρά γι’ αυτό – ο ρόλος των κομμάτων στο κράτος. Αυτή είναι η πληγή: τα κόμματα στο κράτος. Το κομματικό Δημόσιο που σημαίνει διαφθορά, αναξιοκρατία, γραφειοκρατία. Τα προβλήματα που έχει η χώρα συνδέονται με την παντοκρατορία των κομμάτων. Είμαστε υπέρ της εκδίωξης των κομμάτων από το κράτος και τα πανεπιστήμια και της λειτουργίας δημόσιας διοίκησης με αξιοκρατικά κριτήρια, με τους καλύτερους, μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης. Κι έχουμε πει το πρωτοφανές για την Ελλάδα: ότι οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν στις συνεχείς αξιολογήσεις πρέπει ν’ απομακρύνονται από το Δημόσιο και να δίνουν τις θέσεις στους επόμενους ικανότερους».

Δείτε όλη την συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο newsit.gr

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις