Κόσμος

Ινδονησία: “Τρέμουν” νέο τσουνάμι – “Εκτός ελέγχου” το ηφαίστειο!

Το ηφαίστειο, η έκρηξη του οποίου προκάλεσε ο φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία έχει αποσταθεροποιηθεί και κανείς δεν... κοιμάται ήσυχος. Μεγάλοι οι φόβοι των ειδικών πως μπορεί να προκληθούν και νέα ορμητικά κύματα. Στους 373 έχει "εκτοξευθεί" ο αριθμός των νεκρών στην Ινδονησία, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αυξηθεί. Δράμα για τον τραγουδιστή του συγκροτήματος που... πήρε και σήκωσε το τσουνάμι. Προσεύχεται να βρεθεί ζωντανή η σύζυγός του.

Ομάδες διάσωσης, συνοδευόμενες από δυνάμεις του στρατού, «χτενίζουν» τις ακτές σήμερα, σε μια μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να βρουν επιζώντες από το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους.

Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα αλλά και τα γυμνά τους χέρια για να σκάψουν μέσα στη λάσπη και τα συντρίμμια κατά μήκος των 100 χιλιομέτρων που εκτείνονται οι δυτικές ακτές της Ιάβας.

Περισσότεροι από 1400 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 12.000 κάτοικοι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία, καθώς οι αρχές παρέτειναν έως την Τετάρτη τις προειδοποιήσεις για υψηλό κυματισμό, μετά το τσουνάμι στην Ινδονησία.

indonesia tsunami indonesia tsunami indonesia tsunami indonesia tsunami

«Τουλάχιστον 373 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 128 άνθρωποι αγνοούνται αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ένας εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Το τσουνάμι στην Ινδονησία, που σημειώθηκε το Σάββατο, κατέστρεψε περισσότερα από 700 κτίρια, από μικρά καταστήματα έως σπίτια, βίλες και ξενοδοχεία. Χρειάστηκαν μόλις 24 λεπτά μετά την κατολίσθηση προκειμένου τα κύματα να πλήξουν τις ακτές και δεν υπήρξε προειδοποίηση για τον πληθυσμό που ζει κοντά στην θάλασσα.

«Τα πάντα καταστράφηκαν από το τσουνάμι στην Ινδονησία»

Τοπίο απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του το τσουνάμι: δέντρα ξεριζωμένα, στέγες που αποκολλήθηκαν. Η παραλία Καρίτα έχει καλυφθεί από ερείπια.

Αυτοκίνητα συνεθλίβησαν από τα κύματα που παρέσυραν τεράστια κομμάτια μετάλλου, πεσμένα δέντρα, ξύλινα δοκάρια, τα οποία κατέληξαν σε δρόμους και χωράφια.

Click4more: Η έκρηξη του ηφαιστείου μια μέρα πριν την καταστροφή – Εικόνες που προκαλούν δέος

Η Νουρτζάνα, 20 ετών, έτρεξε προς τον λόφο, όταν χτύπησε το τσουνάμι την περιοχή. Το μαγαζάκι που είχε δίπλα στην παραλία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

«Άνοιξα την πόρτα αμέσως και σώθηκα. Πήδηξα πάνω από τον τοίχο» περιέγραψε η ίδια. «Τα πάντα καταστράφηκαν».

Στο χωριό Σουκαράμε, η 61χρονη Σουνάρτι με το νερό έως τα γόνατα, ψάχνει να βρει ο,τιδήποτε στα χαλάσματα του κατεστραμμένου σπιτιού της αναμένοντας τη βοήθεια των αρχών.

«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια» είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία

Οικογένειες απομακρύνθηκαν από την πληγείσα περιοχή σήμερα υπό τον φόβο ενός νέου τσουνάμι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στους δρόμους, που ήταν ήδη μπλοκαρισμένοι από συντρίμμια.

[read4more]

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων φονικών κυμάτων λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν μετατόπιση νερού, είναι σχετικά σπάνια.

Όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το περιστατικό του Σαββάτου οφείλεται σε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση ενός τμήματος του Ανάκ Κρακατόα και προβλέπουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί λόγω του ότι το ηφαίστειο έχει αποσταθεροποιηθεί.

«Ο κίνδυνος ενός τσουνάμι παραμένει υψηλός όσο το ηφαίστειο βρίσκεται σε αυτήν την φάση δραστηριότητας, διότι είναι πιθανό να προκληθούν νέες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις» επισήμανε ο Ρίτσαρντ Τίγιουβ, του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Την ίδια ώρα, εκσκαφείς χρησιμοποιήθηκαν για την απομάκρυνση των συντριμμιών, μεταξύ αυτών και σωροί από τσίγκινες στέγες. Γιατροί και μέλη των πρώτων βοηθειών επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές μαζί με τον στρατό, ενώ αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις απομονωμένες περιοχές.

indonesia tsunami indonesia tsunami indonesia tsunami indonesia tsunami indonesia tsunami

Ανείπωτη τραγωδία στην συναυλία

Μια ομάδα χρησιμοποίησε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την αναζήτηση επιζώντων στο παραλιακό κλαμπ, όπου τα ορμητικά κύματα καταπλάκωσαν τη σκηνή, την ώρα της παράστασης του συγκροτήματος Seventeen με 200 θεατές. Ήδη από τα χαλάσματα έχουν ανασύρει τις 9 σορούς.

Δύο μέλη του συγκροτήματος, ο μάνατζερ και ένα μέλος της ομάδας, σκοτώθηκαν. Οι κηδείες τους τελέστηκαν σήμερα. Σύμφωνα με ινδονησιακά ΜΜΕ, ο ντράμερ που αγνοείτο, βρέθηκε τελικά νεκρός.

Ο τραγουδιστής Ριεφιάν Φατζαρσιάχ, η σύζυγος του οποίου αγνοείται, ανήρτησε μια φωτογραφία τους μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, στο Παρίσι, με τη λεζάντα «Σήμερα, είναι τα γενέθλιά σου. Γύρισε σπίτι αγαπημένη μου».

https://www.instagram.com/p/BruZvfShkYv/

https://www.instagram.com/p/BrxVK4DhU_d/

«Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα» αφηγείται ο Άντε Τζουναέντι, ένας επιζών. «Μιλούσα με έναν άλλο όταν η σύζυγός μου άνοιξε την πόρτα ουρλιάζοντας, σε κατάσταση πανικού. Νόμιζα ότι επρόκειτο για φωτιά, φθάνοντας, ωστόσο, στην πόρτα, είδα το νερό να έρχεται καταπάνω μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «ιδιαίτερο» και πολυτελές τελευταίο γεύμα θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με τουφέκι στη Νότια Καρολίνα
Ο Μαχντί κλήθηκε να επιλέξει τον τρόπο θανάτωσής του ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα, τη θανατηφόρα ένεση και το εκτελεστικό απόσπασμα, και επέλεξε «την λιγότερο επίπονη μέθοδο εκτέλεσης»
Ο Mikal Mahdi
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 2
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945